Zbog smanjena plata u 2013. godini
1

Sindikat u RS-u zaprijetio štrajkovima i protestima

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Nezadovoljni najavljenim smanjenjem plaća radnicima u policiji, prosvjeti, pravosuđu i javnoj upravi u RS-u u 2013.godini, iz granskih sindikata ovih budžetskih korisnika večeras su najavili najradikalne oblike sindikalne borbe, što uključuje i proteste i štajkove.

Predsjednik Unije sindikata budžetskih korisnika u Savezu sindikata RS-a Duško Jandrić kazao je večeras u izjavi novinarima u parlamentu da će oni koji su predložili "kresanje“ plata ovih radnika u budžetu za 2013.godinu, biti odgovorni za sve što će se dešavati.

On kaže da sindikalti nastavljaju svoju borbu za stečena radnička prava, jer Vlada RS-a nije uvažila njihove zahtjeve da se ne pribjegava smanjenju plaća budžetskih korisnika u narednoj godini.

Sindikalci su ogorčeni i jer im nije dozvoljeno da se obrate parlamentu o predloženom budžetu RS-a za 2013.

S druge strane, ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija kaže da se on ne osjeća odgovornim na optužbe koje stižu iz sindikata, te dodaje da budžet daje dovoljno sredstava za funkcioniranje RS, te da će socijalne kategorije bit će zašićene i njihova prava neće biti ugrožena.

Odbacio je mogućnost da se ublaži smanjenje plaća budžetskim korisnicima s 10 na pet posto, navodeći da budžet nije za "cjenkanje“.

U parlamentu RS-a večeras je okončana dvodnevna rasprava o predloženoj ekonomskoj politici, a rad će biti nastavljen razmatranjem budžeta RS za 2013.godinu.

Glasanje o ovim aktima, te zakonima kojima se smanjuju plaće budžetskim korisnicima bit će na kraju rasprave.