BiH
1

Sindikat: RTVTK je u katastrofalnoj finansijskoj situaciji

Klix.ba
Sindikalna organizacija RTV Tuzlanskog kantona održala je 17.4. sastanak na kojem je razmotrena aktuelna situacija u ovoj medijskoj kući.

"Sindikat RTVTK obavještava javnost i sve nadležne da se RTVTK nalazi u katastrofalnoj finansijskoj situaciji te da postoji realna opasnost da akumulirani dugovi pređu vrijednost kapitala odnosno da RTVTK ode u stečaj. Nakon što je početkom godine sa Poreskom upravom FBiH potpisan Sporazum o izmirivanju obaveza od oko 700 000 KM, po osnovu doprinosa i poreza, iz ranijeg perioda, nažalost, ponovo smo u situaciji u kojoj se dugovi akumuliraju", istaknuto je iz RTVTK.

Sindikat ove medijske kuće navodi da se od početka ove godine ne izmiruju obaveze prema zaposlenima po osnovu poreza i doprinosa.

"Sindikat je upozoravao na ovo stanje već neko vrijeme i Upravu i Nadzorni odbor, ali situacija ne samo da se nije popravila nego se pogoršava iz dana u dan. Uprava i Nadzorni odbor upozoravani su na ovo stanje u više navrata i od Odbora za reviziju. Na sve ovo Nadzorni odbor ne samo da nije poduzeo niti jedan korak iz svojih zakonskih nadležnosti, nego je u stalnom sukobu sa Sindikatom i štetno djeluje prema kući. Zbog svega navedeno Sindikat jednoglasno traži hitnu i neopozivu ostavku članova Nadzornog odbora RTVTK kao zakonski odgovornih osoba za stanje u kući", saopćeno je.

Sindikat traži od nove Vlade TK da uvidom u stanje odmah djeluje te ukoliko NO ne podnese ostavku Vlada upotrijebi svoju zakonsku mogućnost i imenuje Skupštinu društva koja će smijeniti NO i uspostaviti novu rukovodnu postavu eksperata koji će stabilizovati stanje u ovojj kući po uzoru na Kanton.

"RTVTK se nažalost nalazi pod direktnom kontrolom podobnih koji su stali ispred sposobnih i koji nas vode u propast. Sindikat je odlučan da upotrijebi sva raspoloživa sredstva dok se njegovi zahtjevi za smjenom NO i postavljenjam sposobnih, a ne podobnih članova ne provedu, te dok se RTVTK ne vrati na stabilne staze. Pozivamo NO da napokon posluša glas ljudi koji su stvarali RTVTK i koji tu zarađuju hljeb za sebe i svoje porodice da se odmah sami povuku i prestanu nadmudrivanje sa zaposlenicima. Niko ne može više voljeti i željeti dobro i poznavati stanje u našoj kući od zaposlenih u RTVTK i učinit ćemo sve da od nas ne naprave novu Ditu ili Polihem", navodi se u saopćenju Sindikata.

Sindikat poziva nadležne da se upoznaju sa stanjem u kući i poduzmu zakonom utvrđene korake protiv odgovornih za sadašnje stanje te izvedu RTVTK na pravi put.

"Mi zaposleni, koji ovaj posao radimo već 21 godinu, izdržali smo mnoge nedaće i probleme uz naše gledaoce i slušaoce i uspjeli smo da ostanemo jedna od nasvjetlijih tačaka našeg Kantona. Pomozite nam da tako i ostane", istakli su u saopćenju za javnost.