O štrajku ljekara
139

Sindikat radnika u zdravstvu KS reagirao na istup Izeta Hočka

S. H.
Nakon što je objavljen stav predsjednika Sindikata doktora i stomatologa Kantona Sarajevo Izeta Hočka, oglasili su se iz Sindikata radnika u zdravstvu tvrdeći da su iznesene paušalne i netačne informacije.
Iz Sindikata radnika u zdravstvu tvrde da su u objavljenom tekstu plasirane određene informacije koje su paušalne i netačne.

"Netačno je da Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevu ima kako se navodi ,'svega 30-ak ljekara zbog čega Hočko kaze da oni nemaju legitimnost predstavljanja ljekara'. Naime, relevantne podatke o broju i strukturi članova Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo ima ovaj Sindikat, a ne gospodin Izet Hočko. Što se tiče učesnika generalnog štrajka koji je u toku, u istom učestvuju svi članovi ovog Sindikata, a shodno aktima Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo i datim instrukcijama. Opće poznato je da sindikat koji nije proveo zakonsku proceduru organizovanja štrajka i ne može stupiti u zakonit štrajk, pa tako i članovi drugih sindikata, u konkretnom slučaju Sindikata doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo ne mogu učestvovati u štrajku koji je organizovao Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo", navodi se u reakciji.

Kada je u pitanju legitimitet predstavljanja radnika u djelatnosti zdravstva u Kantonu Sarajevo, uključujuci i ljekare, tvrde da je činjenica da Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo ima članove svih profila u zdravstvu, tj. medicinski kadar svih profesija i nemedicinski kadar, te ima utvrđenu reprezentativnost za područje djelatnosti zdravstvene zaštite na području Kantona Sarajevo, a samim tim i sva Zakonom o radu propisana prava koja mu kao reprezentativnom sindikatu pripadaju, od kojih je i pravo na kolektivno pregovaranje i zaključivanje granskog kolektivog ugovora.

"Da su netačni navodi da je Sindikat doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo dva puta ispunio uslove za reprezentativnost, potvrđuju odluke Kantonalnog suda u Sarajevu koje vam dostavljamo u prilogu ovog akta, a iste se mogu preuzeti i na web stranici: sindikatzdravstvaks.ba. Na kraju ističemo da se Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo zalaže za poboljšanje uslova rada i ekonomsko — socijalnog statusa prvenstveno svojih članova, a samim tim i svih radnika u djelatnosti zdravstva na području Kantona Sarajevo koji su za dosljednu primjenu pravnih propisa koji su na snazi", zaključuju.