Nije potpisan ugovor
26

Sindikat radnika BHRT-a: Nije nam isplaćena plata za januar, radimo u neizvjesnosti

A. Ku.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Samostalni sindikat radnika u BHRT-u uputio je apel nadležnima, uoči današnje sjednice Vijeća ministara BiH, da riješe tešku situaciju u Javnom RTV servisu.
Oni su podsjetili na upozorenje da će, ukoliko se u februaru ne riješi ništa u vezi finansijske stabilnosti državnog javnog servisa BHRT-a, pokrenuti sve procedure u skladu sa zakonom kako bi zaštitili prava svojih članova i svih uposlenika BHRT-a koji su na rubu gladi.

"Do današnjeg dana uposlenicima BHRT-a nisu isplaćene već dvije naknade za topli obrok, za decembar 2023. i januar 2024. godine, kao ni plata za mjesec januar 2024. godine. Prema informacijama koje je sindikat dobio danas od menadžmenta ne zna se ni kada će bilo šta od toga biti isplaćeno", navode iz Sindikata.

Dodaju da 60 posto uposlenika ima osnovnu platu manju od 800KM i da je naknada za topli obrok 7 KM, a sada ostaju i bez toga.

"Uposlenici državnog javnog RTV servisa rade već drugi mjesec u neizvjesnosti, jer još uvijek nije potpisan ugovor o prikupljanju i raspodjeli RTV takse. Ne želimo da uposlenici i njihove porodice budu kolateralna šteta haosa i nereda koji su kreirali političari i poslovodstva javnih emitera. Dok program ide u punom kapacitetu realiziraju ga obespravljeni i neplaćeni radnici", zaključuju.