Sporan pravilnik
4

Sindikat preduzeća Šume RS-a najavljuje štrajk, uprava tvrdi da plate nisu upitne

Piše: M. T.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Direktor preduzeća Šume RS Risto Marić ponovio je danas u Banjoj Luci da nema nikakvog razloga za štrajk radnika u tom preduzeću te da plate nisu upitne.

"U ovom preduzeću su regulisane četiri komponente, minuli rad, topli obrok, troškovi prevoza od mjesta stanovanja do mjesta rada i isplata regresa. Naš sindikat u Šumama Srpske, koji je sebe predstavljao kao reprezentativni, po prvi put se registrovao 26. maja ove godine i sve ono što su oni tvrdili, a vi prihvatali zdravo za gotovo, one su se sa tim datumom poništile tako da taj sindikat stalno sebe ističe kao reprezentativni registrovao se u maju ove godine i to ne kao sindikat nego kao udruženje. Pored ovog sindikata registrovan je još jedan sindikat Šuma Srpske koji je u svojoj registraciji dobio jednako rješenje Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS, ali ovaj prvi sindikat koji je sebe još od 2005.godine smatrao reprezentativnim, kada je došlo do javne reforme u sektoru šumarstva, nije učinio ništa kako bi izvršio istu transformaciju kao i javno preduzeće Šume RS, nego je to uradio 26. maja", rekao je Marić nakon sastanka sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i direktorima svih šumskih gazdinstava u RS.

Što se tiče smanjenja plata koje sindikalci spominju kao razlog za najavljeni štrajk, Marić demantuje da se radi o smanjenju plata.

"To nije smanjenje plata, to je umanjenje za dio koji ne prati lični dohodak i vrijednost rada nego ono što se daje na platu, a to su upravo naknade za minuli rad, topli obrok, troškovi transporta i regres. Ovo je više politikanstvo od strane ovog sindikata koji je sebe sve ove godine smatrao reprezentativnim sindikatom nego ono što bi oni kao sindikat trebali da rade kada je u pitanju zastupanje prava radnika. Ovo pravo neće biti uskraćeno nijednom radniku sve do momenta nepotpisivanja kolektivnog ugovora. Tako da je štrajk potpuno neosnovan jer nema smanjenja. Ta tema će biti završena onog trenutka kad bude potpisan kolektivni ugovor koji Šume RS nemaju toliko godina. Trebalo bi da znate da je Ustavni sud RS stavio kolektivni ugovor van snage i da je on neustavan, tako da ne znam po kom osnovu bi Šume RS trebalo da isplaćuju sve ono što je predviđeno Zakonom o radu, jel’ možda na osnovu pravilnika. Taj pravilnik nije uprava donijela sama nego je pravilnik na prijedlog uprave usvojio Nadzorni odbor, na osnovu odluke Vlade RS iz šestog mjeseca 2016.godine", naveo je Marić i rekao da je prosječna plata u Šumama RS 810 KM, a najniža je ona koju primaju čistačice u ovom preduzeću i iznosi 420 KM.

Oni direktori šumskih gazdinstava koja posluju negativo bit će predmet smjene i to će zatražiti ukoliko ne poprave stanje u svojim firmama do kraja godine, takođe je rekao Marić.

Prethodnih dana su predsjednik i zamjenik predsjednika Jedinstvene udružene sindikalne organizacije Javnog preduzeća Šume RS Dušan Marković i Slavica Elez najavili su da će biti organizovan štrajka radnika ovog preduzeća zbog jednostranog donošenja Pravilnika o radu kojim su primanja po radniku smanjena za 150 KM.