Katastrofalan rezultat
166

Direktor Šuma Republike Srpske gubitak od 5,1 miliona KM pravdao lošim vremenom

SRNA/ Klix.ba
Foto: RTRS
Foto: RTRS
Direktor javnog preduzeća "Šume Republike Srpske" Slaven Gojković kazao je da su nepovoljne vremenske prilike utjecale na gubitak od 5,1 miliona KM koji je preduzeće ostvarilo u prvih šest mjeseci ove godine.

Gojković je naveo da su od 32 organizaciona dijela, 22 prvo polugodište završila u minusu, a najveći gubitak iskazala su šumska gazdinstva iz Banje Luke, Doboja i Kotor Varoša, dok su najbolja dva iz istočnog dijela ovog entiteta, "Romanija" sa Sokoca i "Jahorina" sa Pala.

"Nismo zadovoljni. Ima subjektivnih razloga zašto je tako, ali, realno, mnogo je i objektivnih zašto smo došli u ovakvu situaciju. Prvi kvartal zbog zime uvijek je problematičan i ne možemo ostvariti proizvodnju. Ove godine imali smo jako loš i drugi kvartal, pogotovo peti i šesti mjesec. Bilo je mnogo kišnih dana u maju i junu, pa se nije mogla postići proizvodnja kako smo planirali", rekao je Gojković.

Gojković je naveo da je plan proizvodnje realizovan u procentu od 78 posto, a sve je to rezultiralo krajnjim gubitkom koji, kako kaže, definitivno ne bi bio takav da su vremenske prilike išle naruku.

"Takođe, ove godine u padu je potražnja i za drvim sortimentima, za razliku od prethodnih. Tako da je i to uticalo na loš rezultat", dodao je Gojković.

On se nada da bi ovo javno preduzeće u drugom dijelu godine moglo popraviti loš rezultat s polugodišta.

"Očekujemo da septembar i oktobar budu udarni mjeseci. Sve u velikoj mjeri zavisi od dobavljača i izvođača radova, odnosno u kakvoj će oni mogućnosti biti da izvrše preostale radove, ali i od vremenskih uslova. Ako nam sve bude išlo u našu korist, popravićemo stanje iz prvog polugodišta", kaže Gojković.