BiH
0

Sindikat predlaže jedinstven status uposlenika u srednjem obrazovanju u FBiH

FENA
Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH (SSVOONK) pokrenuo je aktivnosti vezane za pregovaranje i zaključivanje jedinstvenog kolektivnog ugovora za djelatnike srednjeg obrazovanja kojim bi bile utvrđene pretpostavke za kvalitetno definiranje ekonomsko-socijalnog statusa svih uposlenika u srednjem obrazovanju na području FBiH.

Predsjednica Sindikata Dženana Tanović-Hamzić kazala je danas novinarima u Sarajevu da bi taj dokument kantonalnim vladama trebalo da bude ponuđen 20. septembra na potpisivanje.

Period do tog datuma bit će iskorišten za, kako je danas rečeno, partnerske razgovore s kantonalnim vladama o tom dokumentu koji bi trebalo da doprinese sistemskom rješavanju ključnih pitanja za djelatnost srednjeg obrazovanja i stvaranje istih šansi za sve uposlenike u toj oblasti u FBiH. Od resornog federalnog ministarstva očekuje se da bude koordinator u tom procesu.

Jedinstvenim prijedlogom kolektivnog ugovora nudi se prijedlog plaća i ostalih naknada koji bi trebalo da bude isti za sve uposlenike u srednjem obrazovanju u FBiH. To znači da bi osnovica trebalo da bude 60 posto od prosječne plaće u FBiH, a koeficijent ovisno od stručne spreme.

Tako se planira da startna plaća iznosi 1.100 KM za sve uposlenike u srednjem obrazovanju s visokom stručnom spremom u FBiH. Njihove plaće sad se obračunavaju po različitim koeficijentima ovisno od kantona, a trenutno je njihova prosječna plaća oko 900 KM.

SSVOONK BiH zalaže se za reformu obrazovanja u BiH, te s tim u vezi vladama kantona nudi i jedinstven prijedlog izmjena i dopuna općih pedagoških normativa i standarda.

Taj dokument trebalo bi da doprinese kreiranju kvalitetnog jedinstvenog obrazovnog prostora u BiH. U kratkoročnim ciljevima, između ostalog, postavljeni su smanjenje nastavne norme i broja učenika u odjeljenju, skraćenje nastavnog sataa, duže odmore između časova i druge sadržaje koji će doprinijeti rasterećenju učenika u radu i njihov rad u sekcijama.

Kao dugoročni cilj, koji bi trebalo realizirati najkasnije u roku od pet godina, postavljen je rad učenika u jednoj smjeni (od 8,15 - do 13 sati), a ostatak vremena učenici bi koristili za vannastavne aktivnosti i rad po principu fakultativnog odabira predmeta.

Osam mjeseci radilo se na izradi spomenutih dokumenata, a da bi dokumenti bili što kvalitetniji konsultirani su, rečeno je danas, i stručnjaci iz raznih oblasti.

Tanović-Hamzić je istaknula podršku kolega koji rade po hrvatskom programu te dodala da će dokumenti biti ponuđeni i sindikatu u RS-u.

Predsjednik Sindikata srednjih škola HNK-a Josip Milić pohvalio je danas zajednički rad sindikata, ali i ukazao na činjenicu da se mora raditi na promjeni svijesti da bi se poboljšao kvalitet obrazovanja i učenicima olakšalo školovanje kao što je to u zemljama Evrope.

"Ako vlasti ne budu imale sluha za naše prijedloge, nećemo prezati niti od obustave rada", kazao je Milić i dodao da bi to moglo biti već najesen.