Kreće 29. januara
0

Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS nastavlja pripreme za trodnevni štrajk upozorenja

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor Sarajevo objavio je da se pripreme za štrajk upozorenja, koji će biti održavan tri dana uzastopno u trajanju po dva sata, nastavljaju prema odlukama organa Sindikata i uputstvima koje su prethodno dobili sindikalni povjerenici.

Iz Sindikata su podsjetili da će štrajk biti održavan od 29. do 31. januara 2024. u vremenu od 7:30 do 9:30 sati, te izrazili nadu da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni do 29. januara ili do okončanja štrajka upozorenja, 31. januara kako Sindikat ne bi imao razloga za provođenje sindikalnih mjera i aktivnosti kao što su protesti i generalni štrajk.

Zahtjevi Sindikata su strogo poštivanje zakona i Kolektivnog ugovora, zatim da Ministarstvo za odgoj i obrazovanje odmah prestane ugrožavati stečena prava radnika, te povećanje koeficijenata svih radnika za najmanje 10 posto.

Također traže pokretanje procedure pregovora za zaključivanje novog Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo i potpisivanje istog najkasnije do 30. aprila 2024. pri čemu se sva stečena prava radnika ne smiju umanjivati a sve odredbe Kolektivnog ugovora (plate, naknade plata i naknade koje nemaju karakter ličnih primanja) ne mogu biti ugovorene da budu manje od utvrđenih za radnike u organima uprave, Institutu za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, ustanovama socijalne zaštite, policiji, srednjem i visokom obrazovanju i ustanovama kulture.

Sindikat insistira da se plate radnika u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo odmah izjednače sa platama radnika u JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, da najniža plata bude uvećana za 10 posto od 1. januara 2024., da se odmah ugovori povećanje plata nenastavnog osoblja na osnovu ocjene o radu kao što je to ugovoreno za radnike u organima uprave, te da se odmah prestane sa administrativnim reformama koje bespotrebno opterećuju rad vrtića, škola i radnika, a posebno onih koji su u neposrednom odgojno-obrazovnom radu sa djecom/učenicima.

Nadalje, traže da se uradi novi prijedlog teksta Pedagoških standarda i normativa za osnovni odgoj i obrazovanje uz učešće predstavnika Sindikata u radnoj grupi te da Vlada iste ne donese bez saglasnosti Sindikata, da se isplati pomoć po uredbi Vlade FBiH, da se prosvjetnim radnicima dodijeli status službenog lica, beneficirani radni staž i penzionisanje pod povoljnijim uslovima, te promjenu zastarjelih i obimnih nastavnih planova i programa što podrazumijeva reduciranje nastavnih sadržaja, smanjenje broja obaveznih nastavnih predmeta i obaveznih nastavnih časova,

Zahvalili su roditeljima učenika koji pružaju podršku radnicima u predškolskim ustanovama i osnovnim školama u borbi za vlastiti dignitet, poboljšanje ekonomsko-socijalnog statusa i izjednačavanje prava s drugim budžetskim korisnicima, kao i brojnim sindikatima iz zemlje i regije koji su uputili pisma podrške.