Generalni štrajk
23

Sindikat medicinara iz Hercegovine prvi put za stolom sa Vladom HNK, bez rješenja

G. Š.
Sastanak Vlade HNK i Sindikata zdravstvenih radnika
Sastanak Vlade HNK i Sindikata zdravstvenih radnika
Nakon što je oko 4.000 hercegovačkih medicinara od Konjica do Neuma jučer započelo generalni štrajk zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora, danas je sa njihovim predstavnicima sindikata prvi put za stol sjeo pregovarački tim Kantonalne vlade.

Međutim, prvi susret nije dao rezultata većeg od toga da će se dogovarati, tako da se generalni štrajk zdravstvenih radnika nastavlja sve do potpisivanja novog kolektivnog ugovora, a neće se odustati ni od protestne šetnje koju su medicinari najavili za ponedjeljak.

Ivica Anić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Ivica Anić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Predsjednik Sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, Ivica Anić je nakon sastanka kazao da se danas ništa konkretno nije dogovorilo.

"U ponedjeljak ćemo Vladi dostaviti odgovor na njihov prijedlog i pokušati dogovoriti približavanje stavova. Obavezali su se u roku 20 dana riješiti agoniju zdravstvenih radnika", kazao je Anić.

Dalibor Vukoić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Dalibor Vukoić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu u HNK Dalibor Vuković ističe da zapravo nisu ni dobili konkretnu ponudu od Vlade.

"Izražena je njihova spremnost da se u kratkom roku dogovorimo i potpišemo kolektivni ugovor. Vidjet ćemo kako će se Vlada ponašati, konkretno, više je bilo riječi o tome kako su naše zdravstvene ustanove veliki gubitaši. Pozivamo vladu i premijera da nam u što kraćem roku dostave ponudu, a građane i pacijente molimo da se strpe, žao nam je što traje štrajk", rekao je Vuković te podvukao da se neće prekinuti do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Antonio Vujica (Foto: G. Š./Klix.ba)
Antonio Vujica (Foto: G. Š./Klix.ba)

Predsjednik pregovaračkog tima iz Kantonalne vlade Antonio Vujica kaže kako je optimista da će u narednih 20-ak dana riješiti problem u kojem se nalaze.

"Nema nikakvog razloga da zdravstveni radnici budu zakinuti, svi su dobili povećanje plata ali sticaj nesretnih okolnosti je doveo do svega ovoga da mi kasnimo, jer trebali smo ovo ranije završiti", rekao je Vujica.

Ministar finansija HNK Adnan Faladžić je naveo da o finansijskom okviru nisu razgovarali, budući da za to nije bilo elemenata.

"Mi smo neupitno za povećanje plaća zdravstvenim radnicima. Kroz izmjene i dopune budžeta za 2023. te kroz prijedlog budžeta za 2024. godinu, mi ćemo ispratiti svoj dio obaveza", rekao je Faladžić.

Po njegovim riječima je dogovoreno da Vlada i sindikati u narednom periodu prođu kroz sve članove kolektivnog ugovora i utvrde šta je zaista realno u ovom momentu.

Nevenko Herceg (Foto: G. Š./Klix.ba)
Nevenko Herceg (Foto: G. Š./Klix.ba)

Premijer HNK Nevenko Herceg je kazao kako je svjestan da se sa pregovorima kasni, te pojasnio kako se čekalo da dođe nova vlada i ispregovara, a da je složenu situaciju zakomplikovao dodatno resorni ministar Goran Opsenica, jer je u međuvremenu dao ostavku i otišao u penziju.

"Naš je stav da se skraćenom procedurom dođe do rješenja. Međutim, da bismo mogli odgovoriti zahtjevu zdravstvenih radnika koji u početnom traženju dostižu iznos od 56 miliona maraka u dvije godine, neophodno je da se uključe svi akteri", rekao je Herceg.

Javno je pozivao sve osnivače i suosnivače da konačno počnu financirati domove zdravlja, te naglasio da na godišnjem nivou, općine i gradovi izdvajaju 800.000 KM, što je ocijenio smiješnim, žalosnim i neodgovornim.

Na kraju je poručio da teret ne smije biti samo na Hercegovačko-neretvanskom kantonu, jer u njemu zdravstvene usluge konzumiraju i pacijentima iz drugih kantona.