BiH
0

Sindikalni odbor RMU "Zenica" nezadovoljan poskupljenjem električne energije

FENA
Sindikalni odbor Rudnika mrkog uglja «Zenica» danas se oglasio saopćenjem za javnost u kojem se između ostalog navodi da posljednje poskupljenje električne energije predstavlja novi udar na životni standar rudara.

«Povećanje cijene električne energije od 14 posto za velike potrošače u koje spadaju i rudnici predstavlja udar na složen položaj rudnika i u konačnici ima urušavanje životnog standarda rudara. Istovremeno, cijena uglja za najvećeg potrošača, JP Elektroprivredu BiH, koju je utvrdila Vlada Federacije BiH, ispod je svake tržišne vrijednosti. RMU Zenica od rata do danas nije dobio značajniju finansijsku injekciju koja bi poboljšala tehničko - tehnološki proces proizvodnih kapaciteta, te sigurnost zaposlenika, kako kolektivnu, tako i individualnu», stoji u saopćenju koji je potpisao Nijaz Sarajlić, predsjednik Sindikalnog odbora RMU «Zenica».

Prema sadržaju ovog saopćenja, nedavna tragedija u kojoj su stradala dva rudara, posljedica je nedovoljnog finansijskog ulaganja u ovo preduzeće.

«Najznačajnija pomoć bila bi u finansijskom smislu, ali nije beznačajna ni u izmjeni zakonskih i drugih pozitivnih pravnih propisa, uključujući Zakon o doprinosima na plaću, Zakon o PIO, Pravilnik o usklađivanju stopa beneficije, te druge vidove pomoći. Sindikat RMU Zenica podržava i pozdravlja napore federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije koje čini u restrukturiranju i ozdravljenju rudarstva kao proizvodne grane, uz sugestiju za ubrzanje spomenutih aktivnosti», između ostalog stoji u današnjem saopćenju Sindikalnog odbora Rudnika mrkog uglja «Zenica».