Zakon o radu FBiH
65

Sindikalci predložili 700 KM najnižu platu, Drljača poručio da će podržati dogovor

N. V.
O Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o radu će se definitivno još razgovarati kako bi se došlo do unaprjeđenja i najboljeg rješenja. Ono što je jedna od najznačajnijih tema razgovora onih koji sudjeluju u njegovoj izradi je minimalna plata, a Savez samostalnih sindikata predložio je da neto te plate bude
Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača je kazao da će Vlada podržati sve što se dogovore poslodavci i sindikati jer, kako je kazao, "činjenica je da nema kvalitetne i uspješne reforme ukoliko ne postoji konsenzus između sindikalaca, poslodavaca i vlade".

On je obećao da se u parlamentarnu proceduru neće ići sa Nacrtom izmjena i dopuna Zakona o radu dok se ne utvrdi minimalna plata ili opšti kolektivni ugovor.

Savez samostalnih sindikata BiH je tražio da neto plata bude 1.000, odnosno 650-700 KM, o tome resorno ministarstvo i ministrica Jelka Miličević treba da daju mišljenje i način na koji se to može uraditi.

Mevludin Bektić (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Mevludin Bektić (Foto: D. Ć./Klix.ba)

Predstavnik Saveza samostalnih sindikata Mevludin Bektić kazao je da su oni naišli na razumjevanje socijalnih partnera da se razgovor nastavi te da se nada će u nastavku doći do zajedničkog rješenja.

"Ne možemo zavijek biti taoci, tražit ćemo promptno da nam ponude rješenje", rekao je on.

Adnan Smailbegović (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Adnan Smailbegović (Foto: D. Ć./Klix.ba)

Adnan Smailbegović, predstavnik poslodavaca je pak siguran da će zajednički doći do najbolje opcije i za uposlenike i poslodavce:

"Cijenimo da je socijalni dijalog važan, vrlo je važno da se sjedne na miru i razgovara o detaljima".

Predstavnički dom Parlamenta FBiH je jučer raspravljao o Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o radu FBiH i, nakon kritika opozicije i protesta sindikalaca, usvojio zaključak kojim će Nacrt ovog zakona ići u javnu raspravu.