Protesti sutra u Sarajevu
50

Sinan Husić: Ako država bira te koji bi silu primjenili, halal joj bilo, ali ne daj im oružje, pucat će

E. M.
Sinan Husić i predstavnici rudnika koncerna
Sinan Husić i predstavnici rudnika koncerna
"Zovem se Sinan Husić, predsjednik sam Saveza sindikata radnika rudnika FBiH, govoriću istinu, preuzimam odgovornost i spreman sam odgovarati pred nadležnim institucijama BiH", riječi su kojima je Husić otvorio današnju konferenciju za medije na kojoj je najavljen sutrašnji štrajk rudara u Sarajevu.

U Zenici je danas Sindikat radnika rudnika FBiH najavio sutrašnji štrajk ispred zgrade Elektroprivrede u Sarajevu, a Husić je kazao da nisu htjeli pismeno reagovati na saopćenje Elektroprivrede već direktno razgovarati s medijima.

"Kada je u pitanju saopćenje, raduje nas da su nam se preko vikenda javili mnogi bivši i sadašnji članovi Uprave EPBiH, sindikalni predstavnici elektroenergetskih nivoa i kazali da saopćenje koje je izdala EPBiH nije u njihovo ime", kazao je Husić.

Kazao je i da bi mu draže bilo da te neke stvari javno kažu, ali i da u EPBiH ima vodećih ljudi koji se množe s nulom iako bi pomogli rudarima u FBiH.

Husić je demantovao i navode o Sporazumu kojeg spominje EPBiH, da direktor RMU Zenica nije dobio saglasnost EP BiH da ga potpiše, nakon čega je citirao pomoćnika generalnog direktora za zavisna i povezana društva EPBiH.

"Rukovodstvo EPBiH neće obezbijediti RMU Zenica u Zenici finansijska sredstva za isplatu plata za maj i juni ove godine dok Sindikat RMU Zenica i direktor ne potpišu sporazum o utvrđivanju metodologije za obraćun plate maj i juni 2023. godine u RMU Zenica. Dalje govori da prijedlog Sporazma od RMU Zenica nije prihvatljiv rukovodstvu EPBiH te da su date smjernice kako da se kreira sadržaj Sporazuma na osnovu kojeg bi EPBiH iskazala spremnost za isplatu plata. Na takav sadržaj rukovodstvo EP će pristati idati saglasnost da se takav potpiše sa Sindikatom", kazao je Husić.

Dodao je da je Sindikat rudnika Zenica 3. jula vršio analizu prijedloga i nakon šest sati na proširenom sastanku donio odluku da prihvati takav sporazum jer su bili svjesni stanja i situacije da bez sporazuma nemaju ništa, a sa sporazumom nešto s čim bi se borili kako se danas bore.

Pitao je i kako je moguće da je EP BiH ispunila obaveze za maj i da tada ništa nije bilo problematično, a postaje problematično za juni kada je potrebno mnogo manje novca nego što je trebalo za maj?

Husić je kazao da zadnji dio saopćenja Elektroprivrede gdje pozivaju "rudare da se ustručavaju od bilo kakvih nasilnih i nezakonitih aktivnosti jer će biti poduzete sve zakonom predviđene radnje", nije ništa drugo nego Dimitrije Grudić modernog doba koji želi izazvati haos.

Međutim, rudari će u Sarajevo doći dostojanstveno i biti dostojanstveni na protestima koji počinju sutra u 11 sati.

"Pitamo se ko će to odgovoriti nama silom? Odnosi, komunikacija i saradnja radnika rudnika i MUP-ova KS i FBiH su na izvanrednom nivou i nikada nismo dozvolili, pa ni u najtežim situacijama, da dođe do incidenta. Da li će silom odgovoriti oni iz naopake zgrade?", pita Husić.

Na kraju je poručio da ne odustaju.

"Ne odustajemo. Sutra izlazimo na najavljeni protestni skup dostojanstveno, civilizovano, vjerujemo u odnose koje imamo s ljudima koji će raditi svoj posao. Ako treba i ako smo zaslužili da ova država zbog ovih radnika, izabere, umjesto radnika i sindikata, to i te koji bi silu primjenili, rekli smo halal ti državo, ne daj oružje u ruke pucat će manijaci", zaključio je Husić.

Sutra iz Zenice polaze dva autobusa, a na protestu će biti radnici svih sedam rudnika koncerna EPBiH.