Poznaje Zaljev
3.8k

Sin šefice bh. diplomatije Bisere Turković postao službenik Ambasade BiH u Kataru

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Ali Turković, sin ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković, nedavno je imenovan za službenika u ambasadi naše zemlje u Kataru.
Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdila šefica bh. diplomatije kazavši da njegovo imenovanje nije stiglo iz Ministarstva vanjskih poslova BiH već iz jedne državne agencije. Kako nezvanično saznajemo riječ je o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA).

Podsjetimo da je prije imenovanja na ministarsku funkciju Turković bila ambasadorica upravo u Kataru.

"Ali je radio kao asistent na Univerzitetu u Kataru nekoliko godina prije mog postavljenja za ambasadoricu BiH u Kataru. Tamo je mimo tri diplome koje je stekao na Webster Univerzitetu, na postdiplomskom nivou izučavao zemlje Zaljeva, a zatim je nastavio raditi na istom fakultetu. Po povratku u BiH se zaposlio u BHANSA-i", rekla nam je Turković.

Kaže da je njen sin godinama radio u različitim međunarodnim agencijama i da je dobitnik mnogih međunarodnih priznanja uključujući i kolektivnu Nobelovu nagradu (kopija kao dokaz dostavljena našoj redakciji) te da tečno govori engleski i arapski jezik.

On će sada, prema riječima Turković, raditi za BiH u okviru svog stručnog obrazovanja i iskustva te na taj način pomoći državi.

"Smatrate li da je dobro za BiH da imamo ljude sa ovakvim kvalifikacijama i referencama da rade za BiH ili ih se trebamo odreći i prepustiti da rade za druge zemlje?", upitala je Turković.

Ali Turković je u žižu interesovanja domaćih medija došao u februaru ove godine kada je išao sa majkom u Sjedinjene Američke Države tokom službene posjete ministrice vanjskih poslova BiH.

No tada je Bisera Turković poručila da je njen sin kojeg je povela u SAD magistrirao u SAD-u te da je on sam snosio svoje troškove, odnosno da je bio u "privatnom kapacitetu". Kako je istakla, njen sin nije bio u SAD-u o trošku države BiH, ali je u isto vrijeme pomagao državi.

Na pitanje o tome da li je njen sin prisustvovao službenim sastancima, Turković je odgovorila riječima da ne prisustvuje "ako ne postoji potreba" te da nije bio prisutan na sastanku s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom i na nekim od sastanaka, ali da joj je pomagao kada je to bilo potrebno.