Suđenje Turkoviću
0

Sin Marija Tolića: Zijade, ti si mi ubio tatu

Sarajevo-x.com
Sendi Tolić
Sendi Tolić
Ja sam siguran da si ti ubica mog tate, kazao je danas u sudnici Sandi Tolić, sin ubijenog Marija Tolića, obraćajući se Zijadu Turkoviću, osumnjičenom vođi zločinačke organizacije kojoj se sudi u Sudu BiH.

Sandi Tolić danas je svjedočio kao svjedok Tužilaštva BiH, a njegovog oca Marija, prema optužnici, ubio je Milenko Lakić po nalogu Zijada Turkovića. Sandi je kazao da ga je otac upoznao sa Turkovićem, kojeg je Mario smatrao svojim prijateljem. Kao motiv ubistva njegovog oca Sandi je naveo da je Turković dugovao Mariju 33.000 eura, kao i da Tolić nije želio da učestvuje u ubistvu Mithata Mekića, koje je pripremao Turković, pišu Nezavisne novine.

"Moj otac nije htio da navuče Mikija da ga ubiješ. On nije ubica kao ti", kazao je Tolić kada ga je Turković unakrsno ispitivao.

Zijad je govorio da je najjači u Sarajevu

Tolić je kazao da je prije nego je njegov otac ubijen bilo više susreta sa Turkovićem. Sandi je, također, u Turkovićevoj kući vidio pištolj i drugo moderno oružje, a svjedočio je i jednoj primopredaji droge. Kazao je da je Turkovića smatrao opasnim.

"Zijad je uvijek govorio da je najjači u Sarajevu. Kazao je: 'Gaši je sklonjen, Ćele više nema. Imam veze sa političarima i jakim ljudima da mi srede šta treba.' On je kroz smijeh govorio da dvojice 'Ćela' nema, kao da su ljudi otišli na odmor, a ne da su mrtvi. Za Darka Eleza je kazao da ne smije doći u Sarajevo. Jednom je Zijad rekao: 'Elez je pi...ca. On ne smije doći u Sarajevo jer ću ga srediti'", kazao je Sandi Tolić.

Svjedok je kazao da je Jasmina Ličina, supruga Marija Tolića, nakon nestanka njenog muža kontaktirala sa Šejlom Jugo, Turkovićevom suprugom.

"Razgovarala je sa Šejlom često. Šejla je nju navodila na pogrešan trag govoreći da je Mekić ubio mog tatu. I mi smo na početku mislili da je on ubica", kazao je Tolić.

Sandi Tolić je kazao da je u prvih nekoliko dana nakon nestanka njegovog oca pokušavao da kontaktira Turkovića da mu pomogne.

"Šejla se javljala i govorila mi da Zijada nema. Jednom je rekla da spava. Ja sam rekao da ga probudi jer mi je nestao otac, a njegov prijatelj. Ona je rekla da ga ne može probuditi", kazao je Tolić.

Saslušanje Darka Eleza putem video-linka

Tolićevo svjedočenje nekoliko puta je prekidano zbog upadica Turkovića i čestih prigovora Tužilaštva jer su smatrali da Turković maltretira svjedoka dok ga ispituje.

"Zar ti stvarno misliš da bih ti ja ubio oca za 30.000 eura!? Tužioci Oleg i Diana su amnestirali ubicu tvog oca", kazao je Turković, koji je na suđenju ponovo optuživao tužioce za korupciju i uzimanje mita.

Tužilaštvo je danas ispitivalo i dva svjedoka na okolnosti kupovine i popravljanja BMW-a koji je korišten za prekogranični prevoz droge.

Za sljedeće ročište Tužilaštvo je najavilo saslušanje osam svjedoka kao i saslušanje Darka Eleza putem video-linka ukoliko za to budu stvoreni uslovi.

Zijad Turković i njegova grupa optuženi su za pet ubistava, četiri pokušaja ubistva, pljačku kargo centra sarajevskog aerodroma, trgovinu drogom i druga krivična djela.

Plaćanje svjedoka

Dino Osmanović, svjedok Tužilaštva koji je u slučaju ''Turković'' ranije bio hapšen, kazao je da je Šejla Turković dala 2.000 KM Fadilu Aljeviću, jednom od optuženih, da bi ovaj dao iskaz advokatu Senadu Krehi, tadašnjem Zijadovom braniocu.

"Aljević je prvo tražio 5.000 KM za svjedočenje, Šejla je rekla da nema toliko. Kasnije je tražio 3.000, a Šejla je meni dala 2.000 KM i te pare sam predao svom bratu. On je novac vjerovatno predao Aljeviću. Bio sam tu kad je Aljević davao izjavu Krehi. Ne znam sve detalje, ali Aljević je kazao da Turković nema veze sa ubistvom Mithata Mekića", kazao je Osmanović, koji se sa Turkovićem poznaje 30 godina.

"Đe si, Dino, barabo stara", kazao mu je Zijad Turković prilikom ispitivanja, u kome je pokušao dokazati da je Osmanović iskaz dao pod pritiskom tužilaca i policije.