Zlostavljanje u porodici uživo
0

FOTO+VIDEO / Simulacija porodičnog nasilja u izlogu Shopping centra Alta

Piše: A. Dž.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
"Zlostavljanje u porodici uživo: Da li će iko pozvati SOS broj?!", naziv je performansa kojim je danas Institut za razvoj mladih KULT obilježio još jedan Narandžasti dan (Orange day).

Kao i svakog 25. u mjesecu Institut za razvoj mladih KULT je i danas ukazao na problem nasilja nad ženama i djevojkama.

"U Shopping centru Alta, u jednom od izloga, organizirali smo simulaciju porodičnog nasilja, kako bismo nastojali prikazati javnosti porodično nasilje i šta uraditi u slučaju da nam se ono desi. Nastojimo uputiti žrtve da budu slobodne i usude se pozvati SOS telefon te dobiju pomoć", kazala nam je Nejra Kadić, projektna koordinatorica KULT-a.

Noseći odjeću narandžaste boje žele biti upečatljivi i skrenuti pažnju na jedan od gorućih problema.

"Statistike pokazuju da trećina žena u BiH trpi nasilje u porodici, a samo 10 posto tog nasilja se prijavljuje, što je malo. Mi želimo raditi na svijesti tih žena, da budu slobodne i svjesne da mogu dobiti pomoć te da znaju kome se trebaju obratiti", kaže Kadić te dodaje da je važno razviti svijest da se nasiljem krši osnovno ljudsko pravo.

Ova kampanja će se obilježavati svakog 25. tokom predstojećih mjeseci, završno s 25. martom 2013. godine, kada će početi 57. sesija Komisije o položaju žena: eliminacija i prevencija svih oblika nasilja nad ženama i djevojkama

U fokusu još jednog Narandžastog dana bilo je porodično nasilje, a kako je danas KULT ukazao na ovaj problem, pogledajte u videoprilogu i fotogaleriji.