Istanbul
0

Silajdžić razgovarao s predsjednikom Turske

FENA
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić sastao se, u odvojenim susretima u Istanbulu, s predsjednikom Republike Turske Abdulahom Gülom, ministrom vanjskih poslova Turske Ahmetom Davutogluom i generalnim sekretarom Organizacije Islamske konferencije Ekmeleddinom Ihsanogluom.

Tokom susreta s predsjednikom Gülom razgovarano je o političkoj situaciji u BiH i regiji, kao i putu BiH ka evroatlantskim integracijama.

Silajdžić je ukazao na moguće narušavanje ravnoteže uspostavljene Daytonskim sporazumom kroz forsiranje rješavanja nekih centralnih elemenata Daytonskog sporazuma i odgađanja drugih.

Istaknuta je potreba ostanka OHR-a u BiH do uspostavljanja funkcionalnog i održivog političkog sistema u BiH.

Silajdžić je zahvalio Turskoj za podršku koju daje BiH, pogotovo u procesu priključenja NATO savezu i aktivnoj ulozi u Vijeću za implementaciju mira.

Razgovarajući o bilateralnim odnosima između BiH i Turske, akcenat je stavljen na uticaj globalne recesije na ekonomske odnose te je naglašena potreba intenziviranja saradnje na svim privrednim poljima.

U razgovoru s ministrom Davutogluom i generalnim sekretarom Ihsanogluom, Silajdžić je istakao važnost ponovnog oživljavanja Kontakt-grupe OIC-a za BiH, s obzirom na djelotvornu ulogu koju je ova grupa imala do sada i činjenice da je OIC predstavljen kroz Tursku u Vijeću za implementaciju mira.

Sagovornici su se složili da će veća podrška OIC-a pomoći stabilnosti, ne samo u BiH, nego i u cijeloj regiji, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.