BiH
0

Silajdžić primio ministra vanjskih poslova Luksemburga

FENA
Član Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić primio je danas Jeana Asselbora, potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova i imigracije Velikog Vojvodstva Luksemburga.

Asselbor se interesovao za napredak Bosne i Hercegovine na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, te o načinu na koji EU može pomoći Bosni i Hercegovini na tom putu.

Dr. Silajdžić je ukazao na potrebu jasnijeg stava Evropske unije po pitanju ispunjavanja obaveza Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji, prvenstveno kada je EU-BiH partnerstvo u pitanju, kako se ne bi desilo da entiteti selektivno prihvataju ili odbijaju obaveze iz tog partnerstva, te kako bi Evropska unija poslala jasan signal da se status quo u Bosni i Hercegovini mora mijenjati.

Takođe, dr. Silajdžić je naglasio važnost liberalizacije viznog režima, kako bi građani Bosne i Hercegovine mogli slobodnije putovati u zemlje članice Evropske unije.

On je isto tako potcrtao da Bosna i Hercegovina mora ispoštovati svoje obaveze koje proizlaze iz međunarodnih ugovora i drugih obaveza, poput Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, koji uslovljava uknjižbu državne imovine na Bosnu i Hercegovinu a ne entitete, te primijeniti EUROSTAT-ova uputstava o popisu stanovništva koja ne zahtijevaju prikupljanje etničkih, kulturnih, niti jezičkih odrednica građana, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH dr. Harisa Silajdžića.