BiH
0

Silajdžić primio delegaciju Baden-Wurttemberga

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić i diplomatski savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, Nerkez Arifhodžić primili su delegaciju Parlamenta njemačke pokrajine Baden-Wurttemberg sa predsjednikom Parlamenta Peterom Straubom na čelu.

Prema riječima predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Harisa Silajdžića, Bosna i Hercegovina je trenutno u jednoj fazi reafirmacije a sva zbivanja koja se odvijaju u regionu, kako je rekao, reflektuju se u našoj zemlji. Kazao je kako se nada da će se ovih dana dogovoriti reforme koje će BiH otvoriti put ka potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te istakao kako je dobijanjem Intenziviranog dijaloga za BiH , napravljen veliki korak ka putu u NATO. Izrazio je nadu i da će slijedeći korak ka NATO-u biti na narednom Samitu u Berlinu.

Predsjedavajući Silajdžić je tokom susreta rekao kako saradnju između Njemačke i BiH treba unaprijediti, naročito na planu ekonomije. On je istakao da BiH ima resurse, posebno u energetskom sektoru, te da uz druge karakteristike, koje naša država ima, Bosna i Hercegovina može postati važan faktor u Evropi i dati svoj doprinos stabilnosti u regionu. Predsjedavajući Silajdžić je zahvalio SR Njemačkoj na dosadašnjoj pomoći i podršci koju je davala Bosni i Hercegovini i njenim građanima.

Prema riječima predsjednika Parlamenta njemačke pokrajine Baden-Wurttemberg Petera Strauba, Njemačka će podržati Bosnu i Hercegovinu na putu ka Europskoj uniji i NATO-u. On je naglasio da neke uslove za ulazak u Europsku uniju nije lako ispuniti i da treba snage za to.

Gospodin Straub je istakao da će Njemačka i dalje podržavati BiH te da saradnju između dvije države treba unaprijediti, posebno na ekonomskom planu. Iskazao je želju za saradnjom između njemačkih i bh. preduzeća te dodao da su iskustva iz pokrajine Baden Wurttemerg pokazala da srednja i mala preduzeća, kako je rekao, drže njemačku privredu na visokom nivou. Prema riječima gospodina Strauba, to je iskustvo koje i BiH može primijeniti.