BiH
0

Silajdžić prihvatio ponuđena rješenja, Dodik odbio sve

FENA
Haris Silajdžić
Haris Silajdžić
U vezi s navodnim izjavama i informacijama američkih dužnosnika, ističe se da je rješenja koja su ponuđena prije dolaska u SAD, Haris Silajdžić prihvatio dok ih je Milorad Dodik u potpunosti odbacio.

Stoga su netočne sve insinuacije da nespremnost za kompromis postoji na obje strane, već samo tamo gdje je i dosada postojala po svim reformskim pitanjima, navodi se u saopćenju iz Kabineta člana Predsjedništva Harisa Silajdžića.

Tijekom jučerašnjih i današnjih sastanaka u State Departmentu između dr. Silajdžića i Milorada Dodika, kojim su također prisustvovali Veleposlanik SAD u BiH Douglas Mclheaney i zamjenik Visokog predstavnika Raffi Gregorian, član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić se složio sa gotovo svim prijedlozima sadržanim u dokumentu koji je bio produkt razgovora u Sarajevu prošloga tjedna, dok je Milorad Dodik sve te prijedloge bez izuzetka odbacio. Bilo kakvi pokušaji izjednačavanja odgovornosti između pregovaračkih strana su stoga u potpunosti neutemeljeni, te predstavljaju nastavak pokušaja da se za neuspjeh reformskih procesa jednako okrive stvarni opstrukcionisti i oni koji su spremni na kompromis, saopćeno je.