BiH
0

Silajdžić: Odnos Hrvatske i BiH pomalo arhaičan i podsjeća na neke dane kojih se ne želim sjećati

FENA
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić ovih dana nalazi se u Washingtonu, gdje drži nekoliko predavanja i gdje razgovara s američkim kongresnicima i senatorima o situaciji u BiH.

Novinar Glasa Amerike zamolio je dr. Silajdžića da komentira odnose s Republikom Hrvatskom, osobito one na graničnim područjima, i situaciju u pogledu izgradnje mosta kopno - Pelješac.

„Predsjedništvo je jasno iznijelo svoj stav na sastanku Međudržavnog vijeća u Zagrebu kada smo rekli da prvo moramo riješiti morske granice, a zatim možemo razgovarati o svemu. Nažalost, to nije bilo tako, mi smo saznali iz štampe da će se graditi neki most, i tako je sve počelo. Mislim da to nije dobro za naše odnose, da se sve može rješavati, ali naravno na način da budemo partneri. Taj odnos je pomalo arhaičan i podsjeća na neke dane kojih se ne želim sjećati.

Upitan da li misli da se ova situacija u Zagrebu koristi za neke interne, izborne situacije u Hrvatskoj, gdje će 25. ovog mjeseca biti održani izbori, Silajdžić je odgovorio:

„Znate, u kampanjama se sve koristi, ali ne vidim kakvu bi korist bilo kome donijelo pogoršanje odnosa između dvije zemlje. Ako bi narušavanje integriteta Bosne i Hercegovine donosilo glasove u Hrvatskoj, onda je to stvarno zabrinjavajuće.“

Na podsjećanje da je premijer Sanader izjavio kako izgradnja mosta do Pelješca smeta samo bošnjačkim, ali ne i srpskim i hrvatskim političarima u BiH, dr. Silajdžić je kazao da on (Sanader) ima pravo na svoje mišljenje, ali to ne znači i da je u pravu.

Na pitanje kako komentira predizborne plakate Ive Sanadera u Sarajevu, Haris Silajdžić je rekao:

„Kada je u pitanju postavljanje postera, onda niko ne pita mogu li se postaviti, i to je malo čudna situacija koju ćemo sasvim sigurno riješiti. Inače, situacija s tim pravom biranja i pravom glasanja mora se riješiti. Ovdje je u pitanju odnos. Ne možemo se ovako odnositi prema Bosni i Hercegovini i nadati se dobrosusjedskim odnosima. Takav odnos – ne!“

Na kraju, novinar Glasa Amerike Ivica Puljić je podsjetio na to da se dr. Silajdžić prije nekoliko dana usprotivio isticanju hrvatskih zastava na Velikom Školju i vrhu poluotoka Klek kod Neuma, uz tvrdnju da je to teritorij Bosne i Hercegovine. „Ukoliko neko misli da može dobiti glasove tako što će osvajati bosanskohercegovački teritorij, to je već viđeno. Zbog tih su zabluda padale žrtve, zbog jedne politike prema BiH koju danas osuđuju. Zar se neko može nadati da će dobiti glasove tako što na neko kamenje postavi zastave. To je meni suludo!“, kazao je član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.