New York
0

Silajdžić će se danas obratiti Generalnoj skupštini UN-a

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, koji od 21. do 25. septembra boravi u New Yorku, danas bi trebalo da se obrati Generalnoj skupštini UN-a.

Silajdžić je u četvrtak, na poziv predsjednika Turske Abdullaha Güla, održao govor na samitu Vijeća sigurnosti UN-a o temi "Osiguranje efikasnije uloge Vijeća sigurnosti u očuvanju međunarodnog mira i sigurnosti".

On je istakao da je od ključne važnosti da se pravilno primjenjuju prethodno naučene lekcije s obzirom na to da je Vijeće griješilo u prošlosti, te da je Bosna i Hercegovina najilustrativniji primjer za to u modernoj historiji.

Silajdžić je tokom boravka u New Yorku imao bilateralne sastanke sa premijerom Kuvajta šeikom Nasserom Mohammedom Al-Sabahom, te američkim kongresmenom Russom Carnahanom, koji je predsjednik podkomiteta za međunarodne organizacije i ljudska prava i kopredsjedavajući grupe za BiH u američkom Kongresu.

Također, održao je i bilateralni sastanak sa bivšim američkim predsjednikom Billom Clintonom, na čiji poziv je učestvovao u radu Clinton Global Initiative.

Silajdžić je između ostalog govorio i na okruglom stolu o temi "Kultura i razvoj“, na poziv generalnog direktora UNESCO-a, a obratio se i na plenarom zasjedanju samita na visokom nivou posvećenog Milenijskim razvojnim ciljevima, koji je generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon sazvao kako bi se razmotrio dosadašnji napredak te ubrzalo ostarivanje tih ciljeva.