BiH
1k

Šiberovi saborci: General u tenama koji nikada nije odustao od jedinstvene BiH

Piše: M. S.
Stjepan Šiber
Stjepan Šiber
Stjepan Šiber, bivši general Armije BiH, preminuo je u Sarajevu u četvrtak, u 78. godini. Iza sebe je ostavio godine službe u Armiji BiH te ideju jedinstvene i cjelovite Bosne i Hercegovine zasnovane na građanskoj demokratiji. Rusmir Kurić, bivši oficir u Armiji BiH, za Klix.ba prisjetio se vremena provedenog sa generalom Šiberom.

Kurić, magistar avijacije, ranjen je tokom napada na Predsjedništvo, a general Šiber ga je posjetio u bolnici. Nakon toga Kurić je prešao kod Šibera u funkciju ađutanta, šefa kabineta i pratioca. Kako kaže Kurić, general je nastojao sačuvati kadar nakon rata, a Kurić je završio visoku školu u JNA.

"Razmišljao je uvijek unaprijed", kaže Kurić.

Prema njegovom mišljenju, Šiber je zastupao interese svih ljudi u BiH, a prije svega bio je čovjek.

"Bosna nije ni hrvatska, ni srpska, ni bošnjačka, tako ni Šiber, niko ga ne može svojatati", kaže Kurić.

Prisjeća se slučaja kada je Šiber vidio stražara u tenama te mu rekao da stražaru odnese njegove čizme. Nakon toga je Šiber bio prepoznatljiv po tome da je tokom obilaska vojnika nosio kompletnu vojnu uniformu, ukompletiranu s tenama, jer se htio solidarisati s vojnicima.

"Nije htio biti kancelarijski oficir, želio je pokazati da je dio opće situacije i oskudijevanja u svemu, uključujući i uniforme", kaže on.

Kurić tvrdi kako je krajem rata nastupila određena politička klima u Sarajevu u kojoj general Šiber nije bio poželjan. Kaže da je u decembru 1993. godine Šiber "unaprijeđen" za vojnog atašea u Švicarskoj, a u realnosti sklonjen jer je bio za jedinstvenu BiH, a protiv podjela. Od tada je Šiber bio na margini političkih dešavanja, tvrdi Kurić.

"On je do kraja nosio breme svog inicijalnog opredjeljenja, on se opredijelio za Bosnu i nije htio pristupiti nijednom taboru", kaže on.

Poručnik Rusmir Kurić je na sopstveni zahtjev demobilisan kao aktivni oficir nakon odlaska Šibera, čovjeka kojeg je smatrao drugim ocem.

Kaže da je general Stjepan Šiber oko sebe uvijek okupljao kvalitetne ljude bez obzira na nacionalnost te da su mu u prvom planu bili nečiji intelektualni kapaciteti.

"Želio je biti okružen mladim pametnim ljudima", kaže Kurić i dodaje da je sam Šiber plijenio svojim intelektom i pažnjom koju je posvećivao detaljima.

Nakon njegove smrti, Kurić kaže da je osjetio potrebu da se oglasi i kaže nešto njemu u čast, pogotovo jer je Šiber, kako kaže, otišao tiho.

"Bio je veći Bošnjak od svih Bošnjaka koje znam, veći Hrvat od svih Hrvata koje znam, veći Srbin od svih Srba koje znam, jer je bio veliki čovjek", završava bivši poručnik.