Humanitarna akcija
0

Šetnja za život u Sarajevu

Sarajevo-x.com
U Sarajevu je po drugi put organizirana humanitarna akcija "Šetnja za život". Nekoliko stotina građana okupilo se na platou Skenderija kako bi nastavili podizati svijest javnosti o problem raka dojke.

Glavna poruka šetnje za život bila je da “rano otkrivanje može spasiti živote”, a ovom akcijom se žele priskrbiti sredstva za kupovinu mamotom-aparata za biopsiju za Onkološki Institut Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Kupovina ovog aparata smanjila bi vrijeme čekanja na pregled s tri mjeseca na sedam dana i omogućila doktorima preciznije dijagnosticiranje netipičnih promjena na dojci, bez operativnog zahvata.

U zabavnom programu su učestvovale djevojke iz dua Erato, čija je pjesma “Sigurni” izabrana za zaštitnu pjesmu akcije, kao i učenici Druge gimnazije koji pohađaju nastavu po međunarodnom programu.

Djevojke iz fitness cluba Linea Number One su vodile vježbe za zagrijavanje šetača, dok je za najmlađe bio obezbijeđen Dječji kutak s klaunima, crtanjem po licu i zamak. Odjel za grafiku Akademije likovnih umjetnosti priredio je izložbu grafika na temu raka dojke. Šetnju je predvodila limena glazba Oružanih snaga BiH.

Direktorica projekta, Cheryl Romano naglasila je da će i nakon Šetnje biti potrebna pomoć kompanija i građana u prikupljanju iznosa od 115,000 KM koji je potreban za kupovinu mamotoma. Apelovala je na vladine institucije da izdvoje sredstva kako bi doprinijele realizaciji krajnjeg cilja Šetnje za život.

Šetnju za Život 2009 je organizirao AVON u partnerstvu s Federalnim ministarstvom zdravstva, Gradom Sarajevo, Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama BiH i Ministarstvom zdravstva Kantona Sarajevo.

Rak dojke je jedan od najučestalijih vrsta raka ali u isto vrijeme ima i najbolje prognoze za izliječenje ukoliko se dijagnosticira na vrijeme. Iako se najčešće javlja kod žena, muškarci također mogu oboljeti. Osnovna poruka Šetnje za Život je da “Rano otkrivanje može spasiti život”, a ovom akcijom se javnost podstiče i da obrati pažnju na zdravstvena pitanja vezana za oboljenja dojke.