BiH
0

Šesti dan požara u Hercegovini, očekuje se pomoć helikoptera

FENA
Šesti dan aktivni su požari u Hercegovini. Vatra još nije ugašena u rejonu Leotara te trebinjskih naselja Ljubomir, Duži i Pijavica, dok je ugašen požar na Volujcu, a tokom dana očekuje se pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH, saopćeno je iz Uprave Civilne zaštite RS-a.

U Trebinje je sinoć oko 20.45 sati sletio helikopter Oružanih snaga BiH, a njegovo djelovanje očekuje se i danas u poslijepodnevnim satima.

Aktivni su požari u rejonu sela Brestica, Vrbica i Podogorač, u općini Bileća, a ostao je aktivan i jedan krak požara prema Preracima i jedan krak požara kod sela Šobadine. Ugašeni su požari u rejonu Hodžićkih luka i sela Orahovice i Dubovac.

Požar koji se proširio s područja Federacije BiH prema području Ljubinja u rejonu Bančići, Okolišta i Mišljen, odbijen je od ovih sela, navode iz Civilne zaštite.

U općini Gacko aktivan je požar u Zagracima koji se širi prema mjestu Ključ. Požar se ne gasi zbog nepristupačnosti terena, samo se prati i ne ugrožava ljude, niti objekte.

Aktivan je i požar u Donjim Bodežištima, koji se samo prati i zbog nepristupačnosti terena ne može se gasiti.

Požar u rejonu Ravanci, općina Rudo, još nije ugašen, ali je tokom jučerašnjeg dana akcijom radnika Šumskog gazdinstva "Panos" iz Višegrada, Šumskog gazdinstva "Rudo" i pripadnika jedinice civilne zaštite za zaštitu od požara stavljen pod kontrolu, a gašenje je nastavljeno jutros.

I dalje je aktivan požar u mjestu Gostun, u općini Novo Goražde, ali je slabijeg intenziteta nego prethodnih dana. Požar se ne gasi zbog nepristupačnosti terena i minskih polja na zahvaćenom području.

Požar koji je izbio u srijedu u kasnim poslijepodnevnim satima na području Srebrenice, kod Banje Guber, stavljen je pod kontrolu ali dalje gašenje nije moguće zbog miniranog terena. Požar je udaljen oko dva kilometra od naseljenog područja tako da nema ugroženog stanovništva i objekata.

Požar u mjestu Gorica, u općini Šipovo, i dalje je aktivan, ali je pod kontrolom i spriječeno je njegovo širenje.

Iz Civilne zaštite RS-a navode da u požarima nije bilo neposrednog ugrožavanja ljudi niti objekata.

Više intervencija na gašenju požara jučer je bilo i na području grada Banje Luka, te općina Prijedor, Rogatica, Foča, Bijeljina i Istočno Novo Sarajevo. Brzom intervencijom pripadnika vatrogasnih jedinica, požari su ugašeni u početnoj fazi, bez većih posljedica.