Sud u Bihaću
0

Šest mjeseci zatvora pravniku za namještanje konkursa

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ahmet Burek (56), pravnik zaposlen u livanjskom odjeljenju Agencije za državnu službu FBiH, osuđen je na šest mjeseci zatvora uslovno zbog namještanja konkursa za zaposlenje dvije osobe, potvrđeno je iz Opštinskog suda u Bihaću.

Burek je u svojstvu zaposlenog u Agenciju za državnu službu FBiH u Livnu u maju 2009. godine namjestio konkurs za zaposlenje Senade Handžić i Sanele Abdulahović iz Bihaća, navodi se u presudi.

Iako je znao da su uvjerenja o pripravničkom stažu Handžićeve i Abdulahovićeve, koja je potpisao bivši sekretar Skupštine Unsko-sanskog kantona Smail Kličić, lažna, Burek ih je prihvatio i dozvolio da se procedura namještenog konkursa nastavi u Odjeljenju Agencije za Livanjski i Unsko-sanski kanton, sa sjedištem u Livnu.

Lažni konkurs otkriven je zahvaljujući upornosti Albijane Trnavci, diplomirane pravnice, koja je, kao i mnogi drugi, konkurisala na mjesto stručne saradnice u Stručnoj službi Skupštine Unsko-sanskog kantona, a koja je uz pomoć glavnog federalnog upravnog inspektora, nakon sudskog spora pravosnažnom presudom dobila ovo radno mjesto.

Burek, koji je stalni član Opštinske izborne komisije u Livnu, za namještanje konkursa zloupotrebom ovlaštenja nagrađen je za učinjenu uslugu tako što mu je Kličić iz kantonalnog budžeta preko "Preporoda" u Livnu doznačio 300 maraka za knjige čiji je on autor.

Presuda Bureku donesena je nakon nagodbe koju je Burek postigao sa Tužilaštvom i koju je prihvatila sutkinja Jasminka Karabegović, a na koju osuđeni nema pravo žalbe. 

Smailu Kličiću, Senadi Handžić i Saneli Abdulahović za krivično djelo falsifikovanja isprava tek predstoji suđenje u Opštinskom sudu u Bihaću, a državnom službeniku koji je priznao krivično djelo zloupotrebe ovlaštenja i zbog toga pravomoćno osuđen, Agencija za državnu službu FBiH još nije izrekla mjeru suspenzije.