BiH
0

Šesnaest godina od reintegracije općine Centar

FENA
Pionirska Dolina, Nahorevo, Šip, Betanija i Mrkovići dijelovi su sarajevske Općine Centar koji su bili okupirani tokom agresije na BiH 1992. - 1995. godine, a danas je u Sarajevu obilježena 16. godišnjica njihove reintegracije.

Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević kazao je na pres-konferenciji da se godišnjice reintegracije trebaju obilježavati da se ne bi zaboravile žrtve koje su svoj život dale da bi BiH bila slobodna, ali i da se takvi događaji više ne bi ponavljali.

Podsjetio je da su dijelovi općine bili potpuno devastirani, infrastruktura uništena te da ti dijelovi nisu bili dostojni za život, zbog čega je u godinama koje su uslijedile uloženo mnogo novaca za obnovu da bi danas bili potpuno obnovljeni.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Općine Centar Slaven Kovačević podsjetio je da je u dijelovima općine Šip, Pionirska Dolina, Poljine i Kromolj bila prva borbena linija, a danas su ti dijelovi primamljivi za investitore što je još jedan od pokazatelja da borba za BiH nije bila uzaludna.

Na pres-konferenciji prisustvovali su članovi ratnog rukovodstva općine, predstavnici boračkih udruženja te policijske uprave koji su evocirajući uspomene na borbe vođene u općini podsjetili da je veliki dio ove općine bio u rukama Armije RBiH.

Tokom prisjećanja na događaje za vrijeme rata sadašnjim općinskim vlastima predloženo je da se obnove mjesta "crvenih sarajevskih ruža", koja su jedinstven simbol stradanja građana Sarajeva, a koje vremenom polako nestaju.

U okviru obilježavanja ovog datuma predstavnici Općine položit će svijeće na spomen-obilježja na Nahorevu, Pionirskoj Dolini i "Maloj kuli" na Grdonju.