Predložio zakon
204

Šerif Špago od nove državne vlasti traži da funkcionerima ukinu povećanje plate od 500 KM

S. Š. U.
Šerif Špago predstavio je prijedlog SDA za smanjenje plata zvaničnicima na državnom nivou (Foto: T. S./Klix.ba)
Šerif Špago predstavio je prijedlog SDA za smanjenje plata zvaničnicima na državnom nivou (Foto: T. S./Klix.ba)
Zastupnik SDA u Parlamentu BiH Šerif Špago pozvao je stranke Osmorke, HDZ i SNSD da podrže prijedlog te stranke o smanjenju plata zvaničnicima na državnom nivou.

Klub zastupnika SDA u Zastupnničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine donio je zaključak da uputimo u proceduru prijedlog izmjena zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

"Znate da je po predloženom nacrtu budžeta Vijeća ministara predviđeno povećanje osnovice za obračun plate uposlenika u institucijama na iznos od 630 KM, što bi, kad bi se ta osnovica primijenila na sve one koji primaju platu iz budžeta BiH, došlo bi do povećanja iznosa za one koji imaju visoke koeficijente", kazao je Špago.

Naglasio je da su koeficijenti razvrstani, a da najveće plate imaju članovi Predsjedništva BiH.

"U proteklim godinama je bilo prijedloga da se ograniči rast najviših plata koje primaju funkcioniri, od članova Predsjedništva, članova Vijeća ministara, delegata. Imajuči u vidu da ima ustavna odredba da se tokom mandata ne mogu smanjiti plate funkcionerima, mi smo pripremili prijedlog izmjena zakona kojim predlažemo da sve osobe sa koeficijentom od 1,20 do 3,99 dobiju povećanje plate u punom iznosu, i to se odnosi na preko 20.000 zaposlenika. OD higijeničara do vojnika i policajaca. Za koeficijente od 4 do 5,55 predlažemo da i oni dobiju povećanje, ali umanjeno. To su pomoćnici ministara, sekretari i rukovodioci", istakao je.

Od 5,59 do 10 zakonom se predviđa da se umanji osnovica za obračun plate za 15 posto te da se na taj način ne bi došlo do povećanja plate zbog povećanja osnovice.

"U ovom rasponu su i funkcioneri i zadržali bi sadašnji iznos plate. Mi smo ovim zaustavili da najveće plate ne mogu rasti u osnovu na nivo koji sad imamo", mišljenja je zastupnik SDA.

Špago očekuje da u dobroj atmosferi nove parlamentarne većine sve stranke odluče da podrže ovaj prijedlog prije usvajanja budžeta za 2023. godinu, što je jedan od dijelova sporazuma o učešću u vlasti na državnom nivou koji su potpisali stranke Osmorke, HDZ i SNSD.