BiH
0

Serge Brammertz u Predsjedništvu BiH

Sarajevo-x.com
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, te predstojnik Ureda predsjedatelja Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, Miroslav Vujičić, primili su glavnog tužitelja UN Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine (UN ICTY) Sergea Brammertza.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je, obraćajući se glavnom tužitelju Brammertzu, izrazio zadovoljstvo njegovim radom, te rekao da se od prethodnog sastanka stav Predsjedništva nije promijenio prema radu Haškog suda, a to je potpuna saradnja uz svu potporu institucija Bosne i Hercegovine. Komšić je izrazio zabrinutost za dužinu mandata rada Haškog suda, te kazao kako Sud treba raditi dok svi optuženi za ratne zločine ne budu privedeni pred lice pravde i dok ne završe apelacioni postupci. Dodao je kako se paralelno sa njihovim radom slične aktivnosti provode u Bosni i Hercegovini u otkrivanju ratnih zločina, ali jako sporo, što može, osim propadanja materijalnih dokaza, dovesti do gubitka svjedoka i tako ozbiljno ugroziti procese koji se vode pred sudovima.

Kako je kazao Brammertz, cilj njegovog posjeta je susret s predstavnicima vlasti BiH koji su uključeni u pitanja suradnje sa Haškim sudom kao dio priprema za redovni izvještaj koji tužitelj podnosi Vijeću sigurnosti Ujedninjenih naroda u decembru.

"Iz perspektive Haškoga suda od zadnjeg posjeta Bosni i Hercegovini, uhapšeni su Župljanin i Karadžić, što je veoma važno za žrtve u vašoj zemlji i uopće važno za međunarodnu pravdu koja predstavlja poruku da se ne mogu nekažnjeno činiti zlodjela, a ukazuje i na važnost rada Haškoga suda. Daljnji prioritet je hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića“, kazao je glavni tužitelj UN Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine (UN ICTY) Serge Brammertz. On je također izrazio zabrinutost zbog ograničenog trajanja mandata Haškoga suda, koji je predviđen do 2010. godine, a do tada se ne mogu završiti sva suđenja. Brammertz je isto tako naglasio da je suradnja Haškoga suda i Bosne i Hercegovine veoma dobra i da će Haški sud poduprijeti rad bosanskohercegovačkih pravosudnih institucija. Bit će učinjeno sve da se potencira finansijska pomoć i izgradnja pravosudnog sistema u cijeloj Jugoistočnoj Europi. Posebno je naglasio važnost regionalne između Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije koja je veoma važna i može utjecati na smanjenje broja predmeta.

Član Predsjedništva BiH je istakao važnost izmjene Rezolucija 1503. i 1534. Vijeća sigurnosti UN koje predviđaju zatvaranje Suda do 2010. godine, te ukazao na važnost potpune zaštite dokaznih materijala koji pristižu u Tribunal. Kazao je da se Haški sud ne smije zatvoriti dok svi procesi protiv optuženih za ratne zločine ne budu završeni, istaknuo potporu za rad Tribunala. Članovi Predsjedništva BiH Komšić i Silajdžić su naglasili da je njihov rad važan za stabilnost i mir u regiji.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i dr. Haris Silajdžić su ukazali tužitelju Brammertzu na slučaj Ilije Jurišića koji se nalazi u zatvoru u Beogradu, jer je, prema Silajdžićevim riječima, Srbija prekršila "Pravila puta“ Rimskoga sporazuma iz 1996. godine kada je bez suglasnosti ICTY uhapsila Jurišića. Članovi Predsjedništva BiH su službeno zatražili od tužitelja Brammertza da se slučaj Jurišić nađe na dnevnome redu Suda, jer kako su istaknuli, to utječe na odnos između BiH i Srbije.

Šef Ureda predsjedatelja Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića Miroslav Vujičić kazao je da Radmanović podržava potpunu saradnju sa Haškim sudom, te da se svi optuženi za ratne zločine moraju naći pred licem pravde.