Predstavljena javnosti
154

Semir Osmanagić: Dobili smo statuu kralja Tvrtka s poveljom, a ne s mačem

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
U Arheološkom parku "Ravne 2" u Visokom javnosti je i zvanično predstavljena statua kralja Tvrtka Kotromanića čime je ovaj park dobio još jednu atrakciju za posjetioce.

Statuu kralja Tvrtka Kotromanića u parku Ravne 2 izradili su na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu pod vodstvom šefa odjeljenja kiparstva profesora Darka Šobota.

Semir Osmanagić je u izjavi za Klix.ba kazao kako su Kotromanića mnogi pripisivali sebi, pa i da postoji više lokacija na kojima je, kako se tvrdi, krunisan, a jedna od njih je i u mjestu Mile kod Visokog.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"On je donosio napredak gradnjom gradova, luka, rudnika, kovanjem prvog zlatnika na Balkanu, jednog od najvrijednijih u Evropi, a za pripadnike svih religija omogućavao je normalan život. Također, često čujemo mnogo verzija gdje je krunisan, ali to je najmanje važno. Bio je vladar naših prostora i takvog ga treba prihvatiti. Drago nam je da smo dobili statuu Tvrtka, ne s mačem, već s poveljom u jednoj ruci i predmetom s ljiljanom u drugoj ruci, s ispruženom desnom nogom naprijed što govori da je u punoj snazi", kazao je Osmanagić.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Kazao je i da će u narednom periodu park dobiti niz umjetnina. Ovog proljeća otvorili su Teslin trg, a u narednom periodu im dolazi i statua kraljice Teute te originalni stećak sa sedam kosmičkih simbola.

"Pokazujemo da u ovom parku želimo ostaviti trajne umjetničke vrijednosti", zaključio je Osmanagić.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

U parku "Ravne 2" ovih dana održava se i ljetni festival u sklopu kojeg će biti održani i koncerti, a večeras s početkom u 20 sati nastupa Crvena jabuka.