BiH
6

Selimović: Očekujemo da SDA predloži predsjedavajućeg Predstavničkog doma

FENA
Jasenko Selimović (Foto: Klix.ba)
Jasenko Selimović (Foto: Klix.ba)
Različite su reakcije stranačkih poslaničkih klubova i drugih dužnosnika nakon što je danas izostalo imenovanje predsjedavajućeg Predstavničkog doma Federalnog parlamenta umjesto razriješenog Fehima Škaljića, ali je zajedničko u tim izjavama - da neće doći do blokade rada tog doma.

Šef poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu Jasenko Selimović rekao je da njegova stranka neće predložiti predsjedavajućeg jer su dvoje dopredsjedavajućih (Tomo Vidović i Mira Grgić) također iz SDP-a.

"Kad se pojavi kandidat, odredićemo se. Očekujemo da Stranka demokratske akcije predloži kandidata, ali je najvažnije da Parlament funkcioniše. Po Poslovniku, jedan od zamjenika može voditi Predstavnički dom. Vjerujem da će drugi klubovi do vanredne sjednice predložiti kandidate", izjavio je Selimović.

Predsjedavajući poslaničkog kluba Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Marinko Čavara zaključuje da u Federaciji BiH trenutno ne postoji parlamentarna većina.

"Taoci smo nemogućnosti dogovora, pokazano je da ne funkcionira vlast pa i da ni u Stranci demokratske akcije nisu mogli dogovoriti kandidata", kazao je on novinarima nakon današnje vanredne sjednice Predstavničkog doma u Sarajevu, na kojoj je Fehim Škaljić razriješen dužnosti, a njegov nasljednik na funkciji predsjedavajućeg nije imenovan.

Za Slavicu Josipović, predsjedavajuću Hrvatske demokratske zajednice 1990, današnja sjednica je potvrdila da "stranke paltforme čvrsto drže pozicije do izbora".

I ona je uime poslaničkog kluba izjavila da će učiniti sve da Parlament funkcionira i u novonastalim okolnostima, bez rukovodioca Predstavničkog doma.

Ismet Osmanović, šef poslaničkog kluba Stranke demokratske akcije, kazao je da " SDA neće dopustiti da dođe do blokade rada Predstavničkog doma" i da je zato i dogovoren nastavak sjednice.

"Spremni smo razgovarati sa svakom od stranka koja bude predložila predsjedavajućeg", rekao je Osmanović ne isključujući mogućnost da će to učiniti stranka iz koje on dolazi.

"Opredijeljeni smo biti dio rješenja, nećemo komplicirati i razgovoraćemo o ponudama koje su ozbiljne", izjavio je Osmanović odgovarajući na novinarska pitanja.

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, koji je također prisustvovao vanrednoj sjednici u Parlamentu, zaključuje da je u Federaciji na sceni kriza vlasti, tj. nepostojanje parlamentarne većine.

"Ovo danas što se dogodilo, da nema kandidata (za novog predsjedavajućeg Predstavničkog doma) potvrda je mog stava", rekao je on dodajući da uz to "imamo vladu koja nema potporu ni četvrtine zastupnika" i da aktuelno stanje ne bi smjelo potrajati do izbora.

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, održana danas u Sarajevu, rezultirala je razrješenjem dosadašnjeg predsjedavajućeg Fehima Škaljića, člana Saveza za bolju budućnost BiH, zbog njegove neopozive ostavke koju je podnio početkom januara, ali ne i imenovanjem nasljednika na toj funkciji mada je i to bilo najavljeno dnevnim redom.

Razlog je što nijedna parlamentarna stranka nije kandidirala novog rukovodioca pa je parlamentarna Komisija za izbor i imenovanja mogla konstatirati jedino tu činjenicu.

Dopredsjedavajući Tomo Vidović je najavio za 28. i 29. januar naredno zasjedanje Doma, kada će budući predsjedavajući biti imenovan ako u međuvremenu bude zvaničnih kandidatura, kako je rečeno.

Tokom jučerašnjeg dana, u javnosti je kao najizvjesniji kandidat spominjan Safet Softić, član Stranke demokratske akcije, koji je i u jednom od prethodnih mandata obavljao tu dužnost.

U današnjoj izjavi Agenciji Fena, Softić nije potvrdio, ali ni demantirao mogućnost ponovne kandidature.

Fehim Šklajić, član Saveza za bolju budućnost BiH, ostavku podnesenu 6. januara je obrazložio istupanjem njegove stranke iz parlamentarne većine na federalnom nivou.