BiH
34

Selim Bešlagić: Vanredni Kongres SDP-a je trebalo održati u martu, ne sada

Piše: E. Gorinjac
Selim Bešlagić
Selim Bešlagić
Na maratonskoj sjednici Predsjedništava Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) koja je završena kasno sinoć odlučeno je da će Predsjedništvo stranke predložiti Glavnom odboru održavanje vanrednog Kongresa narednog mjeseca. Glavni odbor zasijeda u subotu.

Selim Bešlagić, član Glavnog odbora iz Tuzle, bivši načelnik tog grada i posljednji guverner Tuzlanskog kantona, za Klix.ba je komentirao izborni rezultat ove stranke, kao i postizborna dešavanja u SDP-u.

On još u martu ove godine u javnosti iznio niz kritika na račin rukovodstva te stranke, u smislu politike koju su vodili nakon pobjede na izborima 2010. godine.

"Još tada sam rekao da sigurno oni koji su rukovodili SDP-om, oni koji su donosili odluke o koaliranjima i izlasku iz koalicija, oni snose glavnu odgovornost. Ne bih želio sada o tome više govoriti i svoj stav ću artikulirati na Glavnom odboru sa određenim zahtjevima za sve ono što je potrebno da bi SDP ponovo postao učesnik na političkoj sceni u BiH", rekao je Bešlagić za Klix.ba.

Nakon svega se desilo i što se dešava u toj stranci, Bešlagić ocjenjuje da podnositi ostavke jeste moralni čin i to treba uraditi, ali ne treba ništa raditi da se "lomi preko koljena".

"Zbog toga smatram da Glavni odbor u subotu treba dati svoju riječ. U subotu ćemo iznijeti svoje stavove i pokušati da ojačamo SDP, da vratimo povjerenje u stranku i nađemo izlaz u situaciji u kojoj SDP mora preuzeti svoju ulogu i funkciju. Svakako da tu nećemo zanemarivati ljevicu i sve one koji žele pomoći SDP-u", kazao je Bešlagić.

Komentirajući mogućnost održavanja vanrednog Kongresa stranke umjesto redovnog, Bešlagić je kazao da je vanredni davno trebao biti održan.

"Na osnovu našeg Statuta, vanredni Kongres je prije trebao biti u martu nakon onih demonstracija, jer je to bila krizna situacija u državi. Vanredni Kongres se zakazuje u vanrednim situacijama, ali ovo nije vanredna situacija, ovo je rezultat ukupnog ponašanja SDP-a u protekle četiri godine i u izbornoj kampanji. Po mome dubokom uvjerenju treba zakazati redovni Kongres u onom roku koji je predviđen i treba zatražiti pomoć u svemu tome od svih koji žele dobro SDP-u", rekao je.

SDP ima snage da izađe iz ove krize, kaže naš sagovornik, te dodaje da u stranci ima ljudi koji su odani ideji SDP-a i koji se možda nisu "slagali sa svim ovim, ali se poštovala politička volja ili disciplina koju danas tumači svako na svoj način".