BiH
51

Šejla Turković ispričala kako je Kalender pokušao ubiti trudnu suprugu

Piše: F. Bakić
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen
Šejla Turković danas je u Sudu BiH završila sa davanjem iskaza na suđenju svom suprugu Zijadu Turkoviću i ostalim optuženim za pripadnost njegovoj zločinačkoj organizaciji, te je većim dijelom svjedočenja govorila o Isljamu Kalenderu, kojeg je, kako je kazala, bilo nemoguće izbjeći, jer je bio kao uš.

"Isljam Kalender je vječiti pokajnik, odrastao u zločinačkoj organizaciji. Mali je vojnik Nasera Keljmendija, sitni diler, razbojnik obični. Kada su se ubistva desila, tri mjeseca je živio kod Keljmendija u Casi Grande. Tražio je od Keljmendija 200 hiljada maraka. Naser ga je uslovio da će mu pare dati ako ode u SIPA-u i za sva nedjela prijavi Ziku“, ispričala je Turković, te dodala kako je Kalender sam rekao da je droga biznis.

Za Kalendera je između ostalog, govorila de je želio da ona napiše tekst kako je Ferid Okić platio 100 hiljada dolara za njegovo ubistvo, jer je "ošmekao“, da je maltretirao suprugu Aidu i njenu porodicu. Šejla je navela da je sa Zikom bila prisutna u Kalenderovoj kući kada je on pijan i drogiran pokušao ubiti suprugu, koja je tada bila u visokom stadiju trudnoće, te joj je prislonio pištolj na stomak. Stalno je, tvrdi Šejla, govorio da je bolestan, da ima problema sa pritiskom, samo da ne bi išao u zatvor te da ih je jednom našao na moru i da je Kalender molio Turkovića da zove Ismeta Bajramovića Ćelu da traži neku uslugu da ga liječi u bolnici, što je Zijad i uradio. Šejla je navela da je suprugu i rekla: "Mani se ove budale“, jer šta god bi Kalender uradio, pozivao bi se na Turkovića. Slično je rekla i za Seada Dumanjića, te navela da se i on pokaje, a zatim opet isto ponovi.

Šejla je jučer negirala da je ikada bila u vezi sa Emirom Hadžićem, koji se kako je rekla, družio sa njenim suprugom. Jedne prilike Hadžića je zatekla u svojoj kući kako "vuče linije“, nakon čega mu je rekla da napusti kuću, ako će to raditi, nakon čega je Emir izbjegavao. Kada je Hadžić ubijen, pokušavala je saznati ko stoji iza toga.

"Prema mojim informacijama, Tola (Mario Tolić) i Miki (Mithat Mekić) su ubili Emira Hadžića“, rekla je svjedokinja, te navela da je i Tola bio izuzetno dobar sa Zikom, da su često išli kod njega, te se prisjetila da su mu, kada su jedne prilike sjedili u Palmi, ona i Zijad dali novca kako bi mogao otići supruzi u bolnicu. Rekla je i da su nakon Tolićevog nestanka ona i Zijad se našli u Zenici sa Tolinom suprugom. Zijad Turković i tokom svjedočenja supruge je udaljen iz sudnice. Kada je advokat Fahrija Karkin upitao svjedokinju da li se može sjetiti u kojem su autu ona i Zijad putovali na dženazu Emiru Hadžiću, Šejla je odgovorila da auta razlikuje samo po bojama. Kada je Karkin upitao još jednom da li se ipak može sjetiti vozila, Turković je počeo govoriti advokatu: "Rekla je da ne može“, te je nastavio komentarisati.

Predsjedavajući Vijeća Izo Tankić ga je upozorio na ponašanje, na šta se Turković nasmijao Vijeću, nakon čega je doneseno rješenje kojim udaljava iz sudnice zbog nedoličnog ponašanja.

"Ti si slaba, vidi se da si slaba, blijeda si, imaš temperaturu, dijete ti je bolesno“, govorio je Turković supruzi kada je izvođen iz sudnice. Šejla je Vijeću objasnila da ona temperaturu nema, ali da joj dijete jeste bolesno i da mora na operaciju.

Svoje iskaza su dali i svjedoci odbrane Safet Camić, uposlenik SIPA-e i bivši Turkovićev zet, koji je za prvooptuženog rekao da mu je konstantno od 1991. do 2005. godine prijetio da će, između ostalog, otići u zrak, te notari Nerminka Hamidović i Dževad Pazalja.