Zamjenici Krišto i Simić
0

Šefik Džaferović predsjednika Komisije "Sejdić-Finci"

FENA
Šefik Džaferović
Šefik Džaferović
Konstituirajuća sjednica Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH" održana je danas u Sarajevu.

Za predsjedavajućeg zajedničke komisije izabran je Šefik Džaferović, a za zamjenike predsjedavajućeg Borjana Krišto i Krstan Simić.

Džaferović je nakon konstituirajuće sjednice kazao novinarima da je naredni sastanak komisije u utorak kada će se dogovoriti o načinu rada.

"Radna grupa planira da osim utorka radi u srijedu i četvrtak. Nemamo puno vremena i gledat ćemo svaki slobodan termin, kad god to bude moguće, da se ova radna grupa sastaje i da radi“, kazao je Džaferović.

Po njegovim riječima, jedini prioritet u Parlamentarnoj skupštini BiH nad ovim poslom su sjednice domova PSBiH. Poslije sjednica domova, ovo je prvi zadatak i sve druge obaveze će biti planirane u skladu s tim.

Zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije Borjana Krišto je kazala da imaju vrlo važan i vrlo težak zadatak.

"Zalagat ću se da uistinu stvari postavimo na određene principe, jer smatram da jedino tako i na takav način možemo doći do određenih rješenja“, kazala je Krišto.

Zamjenik predsjedavajućeg ove komisije Krstan Simić je rekao da ima dojam da članovi Komisije zaista žele ostvariti cilj zbog kojeg je komisija i oformljena.

"Svjestan sam da je ovo možda najteži rad koji će biti u ovom parlamentarnom periodu, jer se suočavamo s velikim izazovom kojem moramo odgovoriti“, kazao je Simić.

Predstavnički i Dom naroda državnog parlamenta nedavno su usvojili zaključak o formiranju ove komisije. U skladu s presudom Evropskog suda za ljudska prava, zadatak Privremene komisije bit će da pripremi prijedloge amandmana na Ustav BiH kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH te da ih posredstvom ovlaštenog predlagača dostavi u parlamentarnu proceduru.

Rok za pripremu prijedloga amandmana na Ustav BiH je 30. novembar, a za pripremu Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH 31. decembar.

U sastav Privremene zajedničke komisije izabran je po jedan predstavnik iz svake stranke zastupljene u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Iz Predstavničkog doma izabrani su poslanici: Saša Magazinović - SDPBiH, Šefik Džaferović - SDA, Borislav Bojić - SDS, Ismeta Dervoz - SBBBiH, Beriz Belkić - Stranka za BiH, Božo Ljubić - HDZ 1990, Zvonko Jurišić - HSPBiH, Mladen Ivanković Lijanović - Narodna stranka radom za boljitak, Vesna Krstović-Spremo - PDP, Petar Kunić - DNS i Nermin Purić - DNZBiH, a iz Doma naroda delegati Borjana Krišto - HDZBiH i Krstan Simić - SNSD.