I današnje otkazano
99

Sedam godina od podizanja optužnice protiv Alije Delimustafića nije održano ni jedno ročište

S. Š.
Alija Delimustafić u sudnici 2018. godine (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Alija Delimustafić u sudnici 2018. godine (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U Kantonalnom sudu Sarajevo danas je odgođen još jedan glavni pretres u predmetu "Alija Delimustafić i drugi", što bi značilo da od kako je sud potvrdio optužnicu ni jedno ročište nije održano.
Kako saznajemo, današnje ročište je otkazano zbog toga što se dvojica optuženih nisu pojavila na današnjem planiranom glavnom pretresu.

Sudija Igor Todorović zakazat će novi termin naknadno.

Inače, riječ je o jednom od najkompleksnijih predmeta koji se vodi pred Kantonalnim sudom Sarajevo, ali suđenje optuženim i nakon gotovo sedam godina od podizanja i potvrđivanja optužnice još uvijek nije počelo.

Pored Delimustafića, optuženo je još 37 fizičkih i pravnih lica, a njima se na teret stavljaju krivična djela organizovanog kriminala, zloupotrebe položaja ili ovlasti, povrede zakona od sudije, pranja novca, falsifikovanja isprave, prevara te pomoći počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela.

Uhapšeni su u okviru akcije "Pravda" koju je provela Federalna uprava policije 2017. godine.

Delimustafić je optužen da je od 2009. do 2016. godine organizovao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine uglavnom umrlih osoba na području Kantona Sarajevo.

U optužnici se navodi da su u sudskim postupcima koje je vodila sutkinja Lejla Fazlagić-Pašić nekretnine s umrlih knjižili na članove organizacije i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama.

Prema optužnici, činjenjem ovih krivičnih djela stekli su protivpravnu imovinsku korist veću od 10 miliona KM.