Dženaza u Gornjoj Kalesiji
0

Šeća Delić danas je ukopala dvojicu sinova

Sarajevo-x.com
Na šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji u ponedjeljak obavljen je ukop i klanjana dženaza za 43 identificirana Bošnjaka, civilne žrtve rata sa područja Opštine Zvornik, stradale tokom rata 1992 godine.

Dostojanstvenom ispraćaju 43 zvorničke žrtve genocida prisustvovalo je više od 5.000 članova porodica, prijatelja i rodbine ubijenih, te brojni zvaničnici iz domaćih institucija vlasti, predstavnici diplomatskog kora i nevladinih organizacija. Tijela žrtava su u jutarnjim satima ispraćena iz Komemorativnog centra u Tuzli, a konvoj je ispratio veliki broj prijatelja i rodbine.

Šeća Delić danas je ukopala svoja dva sina Zijada i Seada Delića. Njih dvojicu su odveli iz stana u Zvorniku uz obećanje da će se vratiti.

"Mi vidjesmo i srcem i dušom svojom šta su nam uradili. Sead je imao samo sedamnaest godina. Išao je u školu. Ja sam molila da ga puste. Znali su da ide u školu. Komšije iz okolnih sela su ih odvele. Kažu mi: 'Hajde ti kući, neće njima ništa biti'. Muž i svekar su otišli sa još šesnaest Delića, zajedno ih otjerali i pobili sve. Njih devetnaest iz jedne familije", tužna je ispovijest majke Šeće.

Klanjanje dženaza namaza predvodio je vojni muftija Ismajil ef. Smajlović. Na području Opštine Zvornik tokom 1992. nestalo je 1.573 osobe, ovo je jedanaesta kolektivna dženaza na šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji i sa današnjom dženazom ukopano je ukupno 617 posmrtnih ostataka.

Prema riječima predsjednika Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica opštine Zvornik Ahmeta Grahića, pored 43 žrtve koje su danas ukopane, u Komemorativnom centru Tuzla nalazi se još oko 70 tijela koja se vode pod oznakom B, znači kompletnih tijela ekshumiranih iz jedne od najvećih do sada otkrivenih grobnica u Bosni i Hercegovini Crni vrh.

"Uzorci su obrađeni, ali nema podudaranja sa DNK članova porodica. Stoga pozivamo sve porodice koje nisu dale krv za DNK analizu, da to urade, kako bi i ove osobe mogle biti identifikovane", objasnio je Grahić.

Posljednju počast nevinim žrtvama zločina u Zvorniku odao je i Sulejman Tihić:

"Mi smo se okupili da se još jedanput obavežemo da ćemo učiniti sve da nestali budu pronađeni i dostojanstveno sahranjeni, odgovorni za zločine i njihovi inspiratori izvedeni pred sud pravde i kažnjeni. Istovremeno moramo učiniti sve da one koji su odgovorni i politike koje su proizvele ove zločine, potpuno protjeramo sa ovih područja, da se nikada ovakvo zlo nikome ne ponovi. I u ovim teškim trenucima moramo da govorimo o sadašnjosti i problemima koje treba da rješavamo kako bi porodice žrtava na određen način doživjele jednu vrstu satisfakcije. Jer ovi ljudi su ubijeni samo zato što su bili drugačijeg imena i drugačije vjere", istakao je Sulejman Tihić.