BiH
0

SDUBiH i BH Slobodni demokrati: Prisustvo OHR-a još neophodno u BiH

FENA
Socijaldemokratska unija BiH čiji je predsjednik Nermin Pećanac i BH Slobodni demokrati zalažu se za ostanak OHR-a i to s ojačanim bonskim ovlastima te smatraju da s ovih prostora OHR može otići mirne savjesti tek onda kad zajedno s ovdašnjim predstavnicima vlasti ocijeni da je završen proces implementacije Dejtonskog sporazuma.

Na press konferenciji SDUBiH predsjednika Nermina Pećanca upriličenoj u novim prostorijama te stranke, predsjednik BH Slobodnih demokrata Sead Avdić naglasio je da bi tako trebalo da razmišljaju i predstavnici UO Vijeća za implementaciju mira (PIC) koji će danas popodne i sutra, uz prisustvo OHR-a i predstavnika bh. vlasti, zasjedati u Briselu.

"PIC ima dovoljno političke mudrosti i odgovornosti prema misiji međunarodne zajednice u BiH da produži mandat OHR-a i da ostavi bonske ovlasti u slučaju destabilizacije BiH ili blokade rada bh. institucija. Bitno je da se to danas popodne i sutra, u ime BiH, predoči zvaničnicima u Briselu", kazao je Avdić.

On je podsjetio i na činjenicu da neke političke snage priželjkuju ukidanje institucije OHR-a i transformiranje u funkciju visokog predstavnika EU i istaknuo da bi to bilo pogubno za budućnost BiH.

Ivo Komšić, dopredsjednik SDUBiH, izjavio je da te dvije stranke imaju gotovo identičan stav kad je u pitanju stabilnost, dignitet i budućnost BiH. On je konstatirao da je sasvim jasno koje su to političke partije koje bi željele da OHR i međunarodna zajednica što prije ode iz BiH.

"To su one snage koje ne žele stabilnost BiH, jer one samo u stanju destabilnosti mogu održavati svoje propale projekte", kazao je Ivo Košić. On je dodao da je Bosni i Hercegovini potreban OHR da bi funkcionirala kao država, te da je jako važno da BiH što prije dobije zaštitu NATO-a institucije koja garantira međunarodne granice jedne zemlje.