RS
0

SDS predložio strategiju borbe protiv korupcije

FENA
Srpska demokratska stranka (SDS) sačinila je strategiju borbe protiv korupcije u RS-u, u okviru koje se predlaže da hitno budu formirani agencija i odbor za borbu protiv korupcije.
  • Situacija u RS-u je zabrinjavajuća jer su se u zadnjem periodu desile neke korupcionaške afere, na koje Tužilaštvo RS-a nije reagovalo ne želeći da zadire u bilo šta što ima veze s aktuelnom vlašću te smo na taj način došli u situaciju da se Tužilaštvo BiH bavi tim stvarima, rekao je lider SDS-a Mladen Bosić na pres-konferenciji danas u Banjoj Luci.

Naveo je da se zato RS bez odgađanja mora suočiti s problemom "koji podriva njene temelje i raskinuti kariku u lancu koja povezuje institucije i političke partije, s jedne strane, i preduzeća i pojedince, s druge strane, a ta karika se zove- korupcija".

On kaže da bi agencija za borbu protiv korupcije, čije osnivanje predlažu, bila operativno tijelo sačinjeno od državnih službenika, a kako predlaže SDS, odbor bi bio u isključivoj nadležnosti Narodne skupštine RS-a.

Također, odbor za borbu protiv korupcije bi brojao devet članova koje bi birala Narodna skupština RS te da većina bude iz sastava opozicije, "jer je opozicija zadužena da kontroliše ono što bi, eventualno, bilo nepravilno u okviru vlasti".

Članovi odbora ne bi mogle biti osobe čija imovina kao i imovina članova njihove uže porodice, stečena od 1992. godine a ne naslijeđena, prelazi 500.000 KM.

Bosić je naveo i da je korupcija u RS-u postala "tako opasna da nagriza njeno ekonomsko i društveno tkivo".