BiH
0

SDS oštro kritizira Silajdžićeve izjave u Americi

FENA
Srpska demokratska stranka (SDS) saopćila je danas da "najoštrije osuđuje ratnohuškačke poruke koje je bošnjački član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić slao sa svoje turneje po SAD-a", te pozvala međunarodnu zajednicu da "konačno otvori oči i sagleda stvarne uzroke duboke političke krize u BiH".

SDS u saopćenju tvrdi da "Silajdžićeva poruka da se mir u BiH ne smije uzeti zdravo za gotovo" pokazuje da bi Silajdžić "ponovo žrtvovao mir za suverenu Bosnu".

Za SDS je sadržaj rezolucije, koja se našla u američkom Kongresu, dokaz da bošnjačka strana "još nije odustala od neustavnih i antidejtonskih zahtjeva za izdvajanjem Srebrenice iz sastava RS-a".

U saopćenju SDS upozorava Vladu RS-a da hitno mora provesti zaključke Narodne skupštine RS-a koji se odnose na Srebrenicu, podsjećajući da je entitetski parlament sredinom jula jasno zauzeo stav da rezolucija o posebnom statusu ove općine, koju su u Skupštini opštine preglasavanjem usvojili bošnjački odbornici mora biti poništena.

Istovremeno, visoki funkcioner SDS-a Ognjen Tadić poziva srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojšu Radmanovića da na prvoj narednoj sjednici Predsjedništva od Silajdžića zatraži pojašenje njegove izjave, te objašnjenje njegovog pisma predsjedniku Evropske komisije Hoseu Manuelu Barosu u kome izražava žaljenje što je Srbija sa EU parafirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.