BiH
0

SDPBiH potpuno podržava pravosudne institucije u borbi protiv svih oblika kriminala

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine u svjetlu aktuelnih dešavanja u vezi sa aktivnostima Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine na otkrivanju i procesuiranju slučaja ometanja rada pravosuđa u predmetu "Keljmendi", kao i drugih aktivnosti nadležnih pravosudnih organa u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala u cijeloj Bosni i Hercegovini, daje svoju otvorenu, bezuvjetnu i konstantnu podršku takvim aktivnostima.

Smatramo da svi akteri političkih procesa u našoj državi trebaju dati svoju jasnu i iskrenu javnu podršku takvim nastojanjima, jer su pravosudni organi ove države jedini zaduženi i ovlašteni da osiguraju da svi ljudi budu jednaki pred zakonom.

Bez obzira na njihovu političku pripadnost, materijalni status, porijeklo ili društveni uticaj. Samo tako će Bosna i Hercegovina postati država pravde i jednakosti, što je minimum onoga što građani očekuju od institucija države Bosne i Hercegovine.

Istovremeno, osuđujemo bilo kakve pokušaje zastrašivanja, prijetnji, stigmatiziranja bilo koga iz pravosudne zajednice jer su takve aktivnosti u najmanju ruku neprihvatljive u demokratskom poretku, pa čak i kriminalne, te kažnjive po Zakonu.

Nezavisno, profesionalno i odlučno pravosuđe je ono za šta smo se kao politička partija uvijek zalagali i ostat ćemo ustrajni u tim nastojanjima, jer samo tako možemo vratiti povjerenje građana u institucije pravne države. Pozivamo sve političke snage da se izdignu iznad bilo čijih interesa i da interes pravde stave na prvo mjesto.

Mi ćemo kao odgovorna i na europskim vrijednostima utemeljena partija uvijek biti protiv svih nasrtaja na pravosuđe ove države, jer su alternativa tome anarhija, selektivno provođenje zakona i apsolutna pravna nesigurnost za građane nađe domovine.

Pravosudne institucije države BiH u ovom trenutku imaju poseban značaj za budućnost BiH jer ih se pokušava razvlastiti, omalovažiti pa čak i ukinuti. Bez obzira na to što u pravosuđu zasigurno ima kadrova koji su pod direktnom političkom kontrolom i utjecajem ti se problemi ne mogu rješavati političkim pritiskom i medijskom harangom na pravosudne institucije već isključivo reformama i depolitizacijom pravosuđa kroz strukturalni dijalog koji je aktuelna vlast pretvorila u proces urušavanja Suda BiH.

SDP