BiH
0

SDP: Visoki predstavnik mora biti puno odlučniji i istrajniji

FENA
Cjelokupna javnost u Bosni i Hercegovini svjedokom je tragikomične izjave visokog predstavnika da je međunarodnoj zajednici Milorad Dodik garantirao mir i stabilnost u BiH. Takva izjava izazvala bi smijeh kod većine građana da se ne radi o čovjeku koji ima svu stvarnu moć u ovoj zemlji, što nas dovodi u priliku da se dobro zamislimo i zabrinemo nad našom budućnošću, saopćila je danas Socijaldemokratska partija BiH.

Ne moramo podsjećati javnost da je Lajčakov tzv. ''garant mira i stabilnosti'' isti onaj Milorad Dodik koji u posljednje vrijeme isključivo radi na destabilizaciji prilika u Bosni i Hercegovini i ozbiljno prijeti miroljubivoj egzistenciji svih građana.

Gotovo pa ratnohuškački poklici iz RS-a ne jenjavaju nego vremenom sve više dobijaju na intenzitetu, kao i pokušaji da se druga pitanja u regionu, u ovom konkretnom slučaju pitanje proglašenja nezavisnosti Kosova, vežu sa situacijom u BiHnavodi se u saopćenju i dodaje:

"Umjesto da oštro sankcionira sve one koji podrivaju sistem u BiH, OHR bespomoćno izražava svoju zabrinutost dok se ozbiljno prijeti cjelovitosti države za koju je nadležan i zadužen od međunarodne zajednice. Zato sve građane u BiH ozbiljno zabrinjava šutnja i očigledna i nedopustiva pasivnost visokog predstavnika.

SDP još jednom poziva gospodina Lajčaka da prestane biti nijemi posmatrač prilika i prijetnji u Bosni i Hercegovini i da ne bježi od korištenja bonskih ovlasti svaki put kada suverenitet i teritorijalni integritet te mir i stabilnost u BiH budu dovedeni u pitanje, stoji na kraju saopćenja SDP-a BiH.