BiH
0

SDP traži ostavku ministra Lijanovića

SRNA
Dopremijer FBiH i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović
Dopremijer FBiH i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović
Šef poslaničkog kluba SDP-a BiH u Parlamentu Federacije BiH (FBiH) Jasenko Selimović pozvao je danas na sjednici Predstavničkog doma federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerka Ivankovića Lijanovića da podnese ostavku zbog lošeg stanja poljoprivrede u ovom entitetu.

"Stanje je gore nego prošle godine, kada je u Parlamentu održana prethodna tematska rasprava o problemima poljoprivrednika i kada su predloženi zaključci za prevazilaženje teškoća, od kojih je malo šta ispoštovano", rekao je Selimović tokom tematske sjednice Predstavničkog doma Parlametna FBiH o stanju u poljoprivredi.

Šef Kluba SDP-a je predložio zaključak da do 31. decembra Parlamentu bude predložena srednjoročna strategija poljoprivrednog razvoja FBiH, čija bi primjena započela od januara kao i akcioni plan za realizaciju strateških mjera.

Tokom današnje sjednice je federalni ministar poljoprivrede, vodopriverede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović predstavio analizu Informacije radne grupe Vlade FBiH o javnom pozivu za podsticaje.

Pojedini poslanici su negodovali, jer je analiza izuzetno obimna zbog čega prezentacija ministra Lijanovića oduzima mnogo vremena nauštrb kvalitetne rasprave o konkretnim problemima u poljoprivredi i načinima kako ih riješiti.

Lijanović je tokom obraćanja poslanicima negirao negativne primjedbe iznesene na račun federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva na čijem je čelu.

Predsjednik Vladine radne grupe Ivica Mladina je, nakon ministrovog izlaganja, izjavio da javni poziv nije potpuno oslonjen na Pravilnik o načinu i uslovima ostvarivanja novčane podrške po modelu ruralnog razvoja.

Nekim klijentima je novac dodjeljivan po više kriterijuma, na osnovu rođačkih, prijateljskih, teritorijalnih i stranačkih veza, neke su od primjedbi Vladine radne grupe, koje ministar Lijanović negira.

Predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Avdo Muslimović je rekao da poljoprivrednici očekuju mnogo više od Vlade i Parlamenta kako bi im propisi omogućili proizvodnju dovoljnih količina hrane i odgovarajući plasman na tržište.

Muslimović je istakao činjenicu da u prošloj godini nisu isplaćeni kompletni podsticaji.

Obraćajući se u ime udruženja poljoprivrednika, proizvođača mlijeka, Mehmed Nikšić je rekao da odnos vlasti prema proizvođačima ni izbliza nije na odgovarajućem nivou, te zatražio adekvatnu isplatu podsticaja.

Inicijator današnje tematske sjednice Predstavničkog doma je predsjednik parlamentarnog odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Enver Mehmedović.