Novi zakon
11

SDP: Skupština mora spriječiti prevaru policajaca u Kantonu Sarajevo

Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Segmedina Srna je u ime SDP-a podnijela amandmane na predloženi Zakon o policijskim službenicima Kantona Sarajevo u želji da spriječi diskriminaciju policijskih službenika u Kantonu Sarajevo i daljnju politizaciju policije.

"Namjera nam je bila osigurati mogućnost policajcima u KS da imaju iste uslove za penzionisanje kao i njihove kolege iz MUP-a Federacije BiH. Također, željeli smo osigurati mogućnost obrazovanim mladim kadrovima šansu za dobijanje posla u MUP KS", piše u saopćenju za javnost.

Kako kažu, sve predložene amandmane Vlada KS je odbila nudeći pri tome nebulozna i nelogična objašnjenja.

"Iz onoga što je Vlada saopćila jasno je da je SDA-ova vlast svjesno prevarila policajce prilikom donošenja novog Zakona o PIO, jer se odredbe o penzionisanju policajaca odnose samo na pripadnike federalnog MUP-a, a ne i kantonalnog", saopćeno je iz SDP.

Dodaju da je sada sasvim jasno kako ova vlast po svaku cijenu želi nastaviti kontrolu nad zapošljavanjem u policiji, kako bi tamo mogli raditi isključivo podobni i poslušni.

"Od amandmana nećemo odustati i ovim putem pozivamo Skupštinu KS da svojom podrškom spriječi novu prevaru policajaca, te zaustavi političku kontrolu nad procesom zapošljavanja u MUP KS", zaključuju iz SDP.

Izjašnjenje Vlade KS na SDP-ove amandmane pročitajte ovdje.

Podsjećamo, novi Prijedlog zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo posvađao je Sindikat policije i vlast u kantonu. Zbog neprihvatanja amandmana na novi zakon policija je najavila proteste pred zgradom Skupštine KS 6. septembra.