Uslov amandmani
190

Sarajevski policajci u kandžama vlasti: Ili pravedan zakon ili protesti 6. septembra

Piše: S. H.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Novi Prijedlog zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo posvađao je Sindikat policije i vlast u kantonu. Zbog neprihvatanja amandmana na novi zakon policija najavila proteste pred zgradom Skupštine KS 6. septembra.

Skupština KS će na sjednici 6. septembra razmatrati i Prijedlog zakona o policijskim službenicima. Ipak, Sindikat policije KS negoduje, jer smatraju da Prijedlogom spomenutog zakona nisu ispoštovana njihova osnovna prava, poput plaće, uslova za napredovanje, disciplinskih povreda službenih dužnosti i slično.

Vlast je novi zakon o policijskim službenicima počela pripremati prije više od godinu i po dana. Nacrt ovog zakona utrđen je početkom 2017. godine, a završena je i javna rasprava.

Vlada KS odbila amandmane na Prijedlog zakona

Iz Sindikata policije naglašavaju da je u međuvremenu došlo do usvajanja nekih drugih zakona, poput Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, zatim Zakon o dopuni Zakona o policijskim službenicima Federacije Bosne i Hercegovine, a koji bitno utječu na konačan ishod teksta Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo. Zbog toga Sindikat insistira na prihvatanju amandmana.

Ipak, Vlada KS je odbila prihvatiti amandmane na spomenuti zakon, zbog čega Sindikat najavljuje proteste policije.

"Ovakav stav Vlade Kantona Sarajevo nas je naveo da postavimo određena pitanja, i to:

  • Ko želi nepovoljnijim zakonskim rješenjima policijskog službenika Kantona Sarajevo koji se tokom profesionalne karijere susreće sa najsloženijim i najobimnjim službenim poslovima i zadacima staviti u podređen i diskriminirajući položaj u odnosu na kolege drugih policijskih agencija?!

  • Ko policijske službenike, odnosno, članove Sindikata policije Kantona Sarajevo tjera da održavanjem protesta u glavnom gradu Bosne i Hercegovine traže jednaka prava koja su već utvrđena na nivou Federacije i pojedinih kantona?

  • Ko su pojedinci koji žele da ponovo gledaju slike protesta policije koje će obići svijet i zbog kojih će potencijalni turisti i investitori steći negativan dojam o ovom kantonu, ali i državi Bosni i Hercegovani?!

  • Ko su pojedinci u čijoj nadležnosti je donošenje važnih odluka koji se olako igraju sa ljudskim sudbinama i profesijom policijskog službenika?

  • Je li Odluka Vlade Kantona Sarajevo sa sjednice od 30.08.2018. godine kojom odbija amandmane zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo na Prijedlog Zakona o policijskim službenicima izražavanje političke ili druge moći kojom se želi minimizirati profesija policajca i kakvu pouku treba iz toga da izvuku policijski službenici najjačeg kantona u Federaciji i jačeg od cijelog jednog entiteta?!", navode iz Sindikata.

Upravni odbor Sindikata policije odobrio proteste

Upravni odbor Sindikata policije danas je potvrdio da će održati proteste na dan održavanja sjednice Skupštine KS, osim u slučaju da njihovi amandmani budu prihvaćeni.

"Vrijeme je da se pokaže ko zaista želi dobrobit policiji, ko želi jaču i spremniju policiju koja će imati ista prava kao i druge policije, te koja će biti još modernija, transparentnija, učinkovitija i efikasnija u borbi protiv kriminala, odnosno, koja će još bolje služiti i štiti građane i posjetioce Kantona Sarajevo. Od Vlade Kantona Sarajevo, koja je zaključivanjem prvog kolektivnog ugovora načinila određene korake ka poboljšanju radno pravnog statusa policijskih službenika, državnih službenika i namještenika, očekujemo da takav trend nastavi, u protivnom, predlaganje zakonskih rješenja koja policiju Kantona Sarajevo stavljaju u nepovoljniji položaj, smatraćemo direktno odgovornom za urušavanje i minimiziranje statusa i profesije policijskog službenika", poručuju iz Sindikata policije KS.