Unsko-sanski kanton
0

SDP, SDA i NS Radom za boljitak formirali parlamentarnu većinu

FENA
Bihać
Bihać
U Unsko-sanskom kantonu (USK) nakon dva i po mjeseca od proteklih izbora, danas je konačno formirana parlamentarna većina, koju čine SDP, SDA i Narodna stranka Radom za boljitak.

U sali Vlade Kantona koalicijski sporazum danas su potpisali kantonalni čelnici ovih stranaka Hamdija Lipovača, Esad Bašagić i Šefik Smlatić. SDP-u koji je postigao najbolje izborne rezultate i dobio najviše mandata u Skupštini Kantona pripašće 50 posto učešća u vlasti.

Tako će mjesto premijera i četiri ministarska obnašati kadrovi SDP-a, dok će SDA biti imenovani za predsjedavajućeg Skupštine Kantona i također četiri ministarska mjesta, a NSRZB je dobio mjesto jednog ministra.

O imenima danas nisu željeli govoriti, a još se ne zna ni kada bi Vlada mogla biti formirana. Istaknuto je tek da će to biti uskoro zbog nagomilanih problema u Kantonu.

Za danas su zakazani i koalicijski dogovor, na kojima bi trebali biti riješeni svi detalji, jer se koalicioni partneri, kako je danas rečeno, još nisu složili o imenima dvaju ministara.

Predsjednik KOSDP-a Hamdija Lipovača kazao je da će nova Vlada biti vlada svih građana i da će učiniti sve da pomogne rješavanju teške situacije u Kantonu.

Predstavnicima Strukovnog sindikata ljekara USK-a, koji su najavili mogućnost odmrzavanja generalnog štrajka, o čemu će odlučiti na današnjoj sjednici Upravnog odbora sindikata, poručio je da nije vrijeme za to.

Po riječima Lipovače, to je loše kako za ljekare, tako i za pacijente ovog kantona, te im je kazao da se strpe do imenovanja nove Vlade,da bi zajedno rješavali njihove probleme. Dodao je da će tražiti od svih sindikata da budu partneri te da zajedno rješavaju probleme.

Osvrnuo se i na nedavnu akciju SIPA-e u Kantonu, pod nazivom "Kastel" u kojoj je uhapšeno oko 30 osoba za organizirani krminal, među kojima i policijski komesar USK-a Ramo Brkić, istakavši da u BiH ima mnogo mjesta gdje bi ova agencija imala čime da se pozabavi.