BiH
0

SDP: Rasprodaja BiH i Hećini stranački interesi

FENA
SDP BiH reagirao je na ponašanje vladajuće koalicije.

"Kako se danas osjećaju građani Bosne i Hercegovine koji su iz najčišćih pobuda, vjerujući ispostavit će se, lažima i nerealnim obećanjima, dali svoj glas i omogućili vladajućoj koaliciji da nastavi bestidnu pljačku preostalog državnog blaga? Dok se ekonomija raspada, trgovački deficit dostiže rekordnu sumu, gotovo polovica građana nema šanse da prebaci prag siromaštva, vladajuća koalicija sastavljena od SDA, SBiH, SNSD-a, PDP-a i oba HDZ-a, razmišlja samo o raspodjeli izbornog plijena. SDP-e je bezbroj puta do sada ukazivao na socijalnu neosjetljivost aktuelne vlasti, na činjenicu da su podijelili interesne zone i da svako u ime svog naroda i nacionalnog interesa nastoji dovršiti započetu pljačku", kaže se u saopćenju iz SDP-a BiH.

Rasprodaja energetskih potencijala, telekoma, blokiranje revizije privatizacije, pokušaj nove prevare sa uvođenjem nulte stope PDV-a, povećanje stope poreza na dohodak kojim se teret prenosi na najsiromašniji dio stanovništva, te donošenje zakona o pomilovanju kojim bi osigurali zaštitu „svojih“ kriminalaca, pokazuju se kao njihovi ključni i jedini prioriteti. Način njihovog vladanja ogleda se kroz izjavu ministra Heće koji osjeća odgovornost za obavljanje javne funkcije isključivo prema svom stranačkom lideru, a ne građanima i državnim institucijama, kako je to normalno u svim demokratski uređenim zemljama, navodi se u saopćenju.

Posljednja afera oko interesnih lobija i njihovih predstavnika koji su „siva eminencija“ vlastodržaca, pogotovo u Stranci za BiH, predstavljaju materijalni dokaz za tvrdnje SDP-a BiH kako se interes aktuelne vlasti, a pogotovo stranke koja bi mogla promijeniti svoj naziv u „Stranku za rasprodaju BiH“, završava isključivo na tom interesu. Javnost je jako dobro upoznata o borbi SDP-a BiH, pogotovo kroz Parlament Federacije, da se odlučivanje o strateškim interesima izmjesti iz neformalnih krugova u institucije sistema.

"Iako se tome Vlada protivila, pa čak postupala u suprotnostima sa zaključcima Predstavničkog doma, danas je u najgorem slučaju licemjerno kada se ministar Hećo brani pozivajući se upravo na te zaključke. Da bi nas uvjerio u svoju nevinost ministar bi trebao da postupi neselektivno po zaključcima na koje se poziva, odnosno da „pripremi strateški plan i program razvoja energetskog sektora Federacije BiH, koji će biti osnova za izradu energetske strategije Bosne i Hercegovine i predložiti ga Parlamentu Federacije na razmatranje i usvajanje. Tek nakon toga može se eventualno pristupiti Odluci o izboru strateških partnera", ističe se u reagiranju SDP-a.