BiH
0

SDP-ov Prijedlog Ustava Republike BiH

FENA
Glavni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) BiH na današnjoj je posljednjoj sjednici prije održavanja petog Kongresa ove stranke, prihvatio Prijedlog Ustava Republike Bosne i Hercegovine koji je sačinio Savjet za ustavno-pravna pitanja SDP-a BiH.

Usvajanjem ovog dokumenta Glavni odbor SDP-a je još jednom naglasio da BiH vidi kao demokratsku, pravnu i sekularnu državu, zasnovanu na vladavini prava i punoj ravnopravnosti građana i naroda, navodi se u saopćenju SDP-a BiH.

Ocijenjeno je da je Bosna i Hercegovina, jedinstvena i nedjeljiva država sa jedinstvenim ekonomskim, političkim i pravnim sistemom, prioritet za koji će se SDP BiH zalagati.

Usvojeni prijedlog Ustava bit će upućen u širu javnu raspravu.

Glavni odbor je također ocijenio da Prudski sporazum ne predstavlja dobru osnovu za buduće aktivnosti na ustavnim promjenama.

Istaknuto je da je "Paket plus", odnosno unapređenje "aprilskog paketa" amandmana na Ustav BiH, tema o kojoj je SDP spreman razgovarati. Sve manje od toga, neće imati podršku poslanika ove stranke u Parlamentu BiH.

Glavni odbor je raspravljao i usvojio Informaciju o radu Predsjedništva SDP-a BiH između 28. i 29. sjednice GO te Izvještaj o finansijskom poslovanju za 2008. godinu.

Usvojen je i prijedlog radnih tijela Kongresa, izvještaji o radu klubova zastupnika SDP-a na svim nivoima, te izvještaji o radu Foruma mladih, Foruma žena, Foruma seniora i Foruma sindikalnih aktivista.