BiH
34

SDP najavio tužbu protiv ministra prosvjete RS-a Dane Maleševića

FENA
Damir Mašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Damir Mašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Politički direktor Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Damir Mašić kazao je danas u Sarajevu da će, ukoliko Tužilaštvo BiH ne reaguje u narednih nekoliko dana, ova stranka tužiti ministra prosvjete i kulture RS-a Danu Maleševića zbog instrukcija koje je uputio školama u ovom entitetu.

Naime, Republički pedagoški zavod RS-a je 2. februara uputio cirkularni dopis osnovnim školama s instrukcijama da se djeci koja ne govore srpski jezik u posebnu kolonu upisuje "bošnjački jezik".

Mašić je podsjetio je da je Ustavni sud BiH nedavno donio odluku da vlasti u RS-u nemaju pravo Bošnjacima određivati kako će nazivati jezik kojim govore. Ministar Malešević, istakao je, svojim instrukcijama onemogućava izvršenje ove presude.

Instrukcije je nazvao "fašističkim", dodajući da je to jedini adekvatni izraz kojim se ovaj postupak može okarakterisati. Naglasio je da je ministar Malešević ovim pokazao kontinuitet diskriminatorske politike koju Vlada RS-a provodi prema povratnicima.

Također smatra da je negiranje bosanskog jezika sramni nastavak politike koja ima za cilj stvaranje nepodnošljivih uvjeta za život svima koji nisu po volji ovog režima.

"Pravo na jezik i njegovo određivanje je neotuđivo pravo svake osobe na svijetu", poručio je Mašić.

Pozvao je Vijeće ministara BiH i Predsjedništvo BiH da se adekvatno uključe u rješavanje ovog pitanja, jer ovaj problem zaslužuje maksimalan angažman svih vlasti.