BiH
0

SDP: Iznenađeni smo nepotpunim ispunjenjem dogovora Ashton - Dodik

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
SDP pozdravlja jučerašnje poništavanje odluke o referendumu, jer smatra da poništavanje odluke o referendumu od strane NSRS predstavlja vraćanje domaćih aktera u okvire Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Međutim, u isto vrijeme smo začuđeni činjenicom da NSRS jučer nije potpuno ispunila obećanja koja je predsjednik RS-a, Milorad Dodik, dao visokoj predstavnici EU za vanjsku politiku Catherine Ashton. Naime, visoka predstavnica Ashton je s predsjednikom RS-a prošli mjesec u BiH postigla dogovor prema kojem će biti poništena odluka o referendumu, kao i zaključci NSRS od 13.4.2011", stoji u saopštenju SDP-a.

"S obzirom da su odluka o referendumu kao i zaključci NSRS okarakterisani kao kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma od strane predstavnika EU, predvođenih gospođom Ashton, njihovo poništavanje je trebalo predstavljati znak volje vladajuće većine u RS-u da se to prizna njihovim poništavanjem. Poništavanje ovih zaključaka je trebalo da znači ispunjenje ciljeva misije predstavnika EU, obavljene u maju ove godine, i stoga njihovo dalje postojanje smatramo iznenađenjem. Neponištavanjem antidejtonskih zaključaka, vladajuća većina u RS-u je pokazala da u potpunosti ne poštuje dogovor postignut sa predstavnicima EU. To znači da visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko, u skladu sa svojim obavezama proisteklim iz Aneksa 10 mirovnog sporazuma, treba obezbijediti ispunjenje obećanja datog Ashton, odnosno stavova koje su ključni akteri iznijeli u Vijeću sigurnosti UN-a tokom prošlomjesečnog zasjedanja posvećenog Bosni i Hercegovini", istaknuto je.