Potvrđeno pisanje Klix.ba
128

SDP izašao iz vlasti u Goraždu: "Neposlušnim" zastupnicima i ministru slijedi isključenje iz partije

E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
SDP u Goraždu i zvanično napušta parlamentarnu većinu u BPK Goražde, a protiv dvojice poslanika u Skupštini BPK Goražde (Edin Mujković i Amir Sijerčić) i SDP-ovog ministra MUP-a Nusreta Hubjera bit će pokrenut disciplinski postupak isključenja iz stranke, potvrđeno je večeras na pres konferenciji ove stranke.
Večeras je samo potvrđeno ono o čemu je Klix.ba prije dva dana pisao da je Kantonalni odbor SDP-a odluku o istupanju iz parlamentarne većine u Skupštini BPK Goražde donio na sastanku 12. februara, a na press konferenciji kao razlog naveli su nepoštivanje Koalicionog sporazuma o formiranju parlamentarne većine u Skupštini BPK Goražde i učešću u Vladi BPK Goražde za mandatni period 2022–2026. godine, sklopljenog 17.10.2022. godine te ignorisanje odluka KO SDP Goražde, od strane pojedinih koalicionih partnera.

Tvrde kako se SDP drži čvrsto bez obzira na nastojanja da se prikaže "raskol u SDP"-u te da očekuju da stavove i odluke SDP-a ispoštuju i zastupnici SDP-a i ministar MUP-a.

"Naši zastupnici i ministar su redovno dobijali pozive za sastanke KO SDP-a na koje se nisu odazvali. Također, nisu ispoštovali odluke KO SDP-a BPK Goražde u vezi sa određenim kadrovskim rješenjima i davanjem podrške u donošenju odluka koje su za SDP BPK Goražde neprihvatljive. Nisu "izbačeni iz stranke" kako pojedini pričaju, ali svojim djelovanjem su nanijeli ogromnu štetu SDP-u pa je Kantonalni odbor SDP BiH BPK Goražde pokrenuo disciplinski postupak isključenja iz partije", rečeno je na pres konferenciji.

Koalicionim partnerima zamjeraju što se nisu odazivali na pozive KO SDP-a da razgovaraju o problemima jer su se svi, osim Naroda i Pravde, u više navrata oglušili na takve pozive.

Na pres konferenciji podsjetili su da je koalicioni sporazum potpisalo sedam stranaka, ali da ova grupacija funkcioniše kao grupica pojedinaca, a ne kao koalicija stranaka. Vladi BPK Goražde zamjeraju donošenje niza odluka sa kojima se organi SDP BPK Goražde nisu slagali niti su ih podržavali, istaknuto je na pres konferenciji.

“Kantonalni odbor SDP Goražde je nezadovoljan dinamikom provođenja politike od strane skupštinske većine i Vlade BPK Goražde, građani negoduju zbog političkih zapošljavanja unutar ministarstava i ustanova, naglašen je nepotizam i samovolja političkih odluka koje su u suprotnosti sa politikama i stavovima SDP BiH. Duplaju se institucije u Kantonu koji jedva sebe finansijski može izdržati", naveli su večeras.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Kao primjer u SDP-u navode formiranje kantonalnog komunalnog preduzeća "18 septembar" koje će, kako tvrde imati paralelnu djelatnost jer već postoji gradsko komunalno preduzeće "6 Mart". Smatraju da će novo preduzeće poslužiti kao "paravan za uhljebljivanje stranačkog kadra".

"To preduzeće bit će održivo isključivo budžetskim novcem, dok Vlada BPK Goražde apeluje za finansijskom pomoći od strane Vlade FBiH da bi mogli redovno isplaćivati plaće i podmirivati ostale finansijske troškove BPK Goražde. Umjesto toga smatramo da smo mogli skupa raditi na jačanju postojećeg preduzeća "6 mart" Goražde koje smo zatekli bez ijedne kvalitetne mašine za rad i bez ijednog adekvatnog vozila", poručili su na pres konferenciji.

Vladu su kritikovali zbog sklapanja ugovora o dodjeli koncesija za izgradnju solarnih elektrana i vjetroparka na području BPK Goražde sa privrednim društvom iz Travnika, jer tvrde kako je odluka u suprotnosti sa prostorno-planskom dokumentacijom kantona i grada Goražda te bez saglasnosti lokalnih zajednica i provođenja javnih rasprava.

"Kantonalni odbor SDP BiH BPK Goražde podržava novi način raspodjele poreznih prihoda između kantona i lokalnih zajednica u omjeru 50:50 %, a ne kao do sada 70:30 čime se podcjenjuju lokalne uprave. Istovremeno, gradonačelnik Goražda koristi svaku priliku da u kontaktima sa Vladom Federacije BiH traži način da se podrži BPK Goražde, što je federalna Vlada i činila", istaknuto je na pres konferenciji SDP-a u Goraždu.