Podjele u partiji
21

Goražde: SDP izlazi iz parlamentarne većine, protiv dvojice zastupnika i ministra pokreću disciplinski postupak

E. A.
Goražde (Foto: Klix.ba)
Goražde (Foto: Klix.ba)
Kantonalni odbor SDP-a na večerašnjoj sjednici potvrdio je raniju odluku o izlasku iz koalicije na nivou BPK Goražde, saznaje Klix.ba.
Nezvanično, na sjednici Kantonalnog odbora ove stranke istaknuto je niz zamjerki na račun koalicije koju u Goraždu predvode NiP i stranka Novi početak, među kojima je i osnivanje Javnog preduzeća za upravljanje, zaštitu, održavanje i obavljanje komunalnih i drugih djelatnosti od javnog interesa BPK Goražde "18.septembar", zatim dodjela koncesije za izgradnju više solarnih elektrana na ovom području i drugo.

Saznajemo i da je Kantonalni odbor SDP-a donio odluku o pokretanju disciplinskog postupka protiv dvojice zastupnika ove stranke Edina Mujkovića i Amira Sijerčić, ali i aktuelnog ministra unutrašnjih poslova Nusreta Hubjera zbog nepoštivanja stavova ove stranke.

Portal Klix.ba je ranije pisao o podjeli unutar SDP-a u Goraždu, no niko od aktera se nije želio oglasiti u javnosti.

Mujković, Sijerčić i Hubjer ranije su nam kazali kako čekaju stav centrale SDP-a, koja je obaviještena o cijelom slučaju, dok je Ernest Imamović, predsjednik KO SDP-a u Goraždu najavio da će se zvanično oglasiti na konferenciji za novinare. Večeras saznajemo da bi se to moglo desiti tek u četvrtak, kada će i zvanično biti saopšteni razlozi napuštanja koalicije.

Podsjetimo, Kantonalni odbor SDP-a je 12. februara ove godine na adrese parlamentarnih stranaka koje čine većinu u Skupštini BPK Goražde uputio dopis u kojem navodi da SDP više neće djelovati kao dio parlamentarne većine u kantonalnom parlamentu niti će imati svog ministra u Vladi BPK Goražde, već će nastaviti djelovanje samostalno kao konstruktivna opozicija.